Kamaszok nevelése – A harmadik szeretetnyelv (minőségi idő)

szeretetnyelv minőségi idő
szeretetnyelv minőségi idő

Szeretetnyelv minőségi idő. „Éjfél előtt néhány perccel, egy kimerítő nap után léptem be kamasz fiam szobájába. Csak jó éjszakát kívánok, és végre alhatok – gondoltam naivan. Csakhogy a fiam ezzel fogadott: “ Apa, nem értem a lányokat!” Leültem hát a szőnyegre, a hátamat nekitámasztottam az ágyának, és megkérdeztem: Hogyhogy?” Így indult egy majdnem kétórás beszélgetés. Derek ekkor tizenhét éves volt. Ma már harmincegy éves, és most sem érti a lányokat. Én sem! De a kapcsolatunk mindig elég közvetlen volt ahhoz, hogy őszintén beszélgessünk egymással – és ez a lényeg.” /részlet a könyvből/

Szeretetnyelv – minőségi idő

A szeretetnyelvnek ezen formája, jóval több erőfeszítést igényel, mint az elismerő szavak vagy a testi érintés nyelve. Egy puszi vagy egy kedves szó pár pillanat csupán, a minőségi idő több óránkat is igénybe veheti.

szeretetnyelv minőségi idő
szeretetnyelv minőségi idő

Minden kamasz igényli szülei idejét és odafigyelését. Az a tinédzser, aki nem részesül szülei kitüntetett figyelmében, szorongóvá válik, mert úgy érzi, hogy minden fontosabb, mint ő. Elveszti a talajt a lába alól, érzelmi és lelki fejlődése lelassul.

Miért fontos a minőségi idő?

A minőségi idő erősíti az összetartozás érzését. Ez alatt nem pusztán a fizikai együttlétet értjük, nem elég, ha egy szobában tartózkodunk, az nem minőségi idő. DE ha apja és fia együtt meccset néznek, és közben érzi a fiú, hogy az apja boldog attól, hogy együtt van a fiával, a fiú érzelmi tankja feltöltődik ettől. A kamasz érzi, hogy ő áll figyelmünk középpontjában. De a szemkontaktus, a szavak, az érintések és a testbeszéd révén a szülő tudatosan kifejezésre juttatja, hogy a tinédzser sokkal fontosabb, mint az esemény, amin részt vesznek.

A minőségi időnek is számos „nyelvjárása” létezik, hasonlóan az elismerő szavakhoz és a testi érintéshez. Az egyik legfontosabb a meghitt beszélgetés, melynek során szülő és a kamasz őszintén, barátságos és elfogadó légkörben megosztja egymással élményeit, gondolatait, érzéseit, vágyait.

További cikkek a szeretetnyelvekről:

Gary Chapman: Kamaszokra hangolva (A tinédzserek öt szeretetnyelve) c. könyve alapján

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here