Kamaszok nevelése – A második szeretetnyelv (testi érintés)

szeretetnyelv testi érintés
szeretetnyelv testi érintés

A második szeretetnyelv: a testi érintés. Mindannyian tudjuk, milyen nagy jelentősége van a testi érintésnek, egy puszinak, egy simogatásnak. A kis hároméves érzelmi tankját leggyorsabban úgy tölthetjük fel, hogy meseolvasás közben ölbe vesszük. Na ez az, ami nem működik már tinédzsereinknél. Ők talán nem igénylik a testi kontaktust? Dehogynem, sőt. De már nem olyan formában, mint korábban.

szeretetnyelv testi érintés
szeretetnyelv testi érintés

A második szeretetnyelv – testi érintés

Az ölelgetést a fiú gyermekek – különösen barátaik előtt – nem szívesen fogadják. Ne lepődjünk a „Hagyj békén!” reakción. Mégis egy edzés utáni kiadós vállmasszírozást biztosan jólesően fogadnak. „Emberkerülő” pillanataikban azonban hagyjuk békén saját érdekünkben. 🙂

Ne felejtsük, hogy életüknek ezen szakaszában az önállósodás és az identitáskeresés a fő mozgatórugójuk.

Akinek kisgyerekkorában a testi érintés volt az elsődleges szeretetnyelve, az kamaszkorában sem fog mást igényelni, talán csak burkoltabb formában és nem bármikor. De a figyelmes szülő érzékeli gyermeke hangulatát és nem lesz tolakodó. Számtalan alkalom kínálkozik, amikor gyermekünk nyitott a testi érintésre, ilyen például egy sikeres esemény, egy zongoraest, egy szép sportteljesítmény. Azonban kudarcok esetén is jóleshet nekik egy simogatás vagy egy biztató ölelés.

Az érintés helyszíne

Az érintésre alkalmas hely a kamasz gyermek otthona. Ne jusson eszünkbe a 16 éves fiút lerohanni a nyertes meccs után a barátai előtt egy óriási ölelésre! Ezt tartogassuk otthonra. Az otthon meghittségében igényli kamasz gyermekünk, különösen, ha ez az elsődleges szeretetnyelve.

Az érintés módja

A fizikai kontaktus szeretetnyelvének gazdag „szókincse” van:

  • az ölelés,
  • a puszi,
  • a hátmasszázs,
  • a vállveregetés,
  • a simogatás,
  • a birkózás

mind szeretetünk közvetítője lehet. Gyermekünk valószínűleg már nem ugyanarra az érintésformára vágyik, mint gyermekkorában. A játékos, kevésbé „gyerekes” megnyilvánulásokat előnybe fogja részesíteni, mint például a masszázst vagy a birkózást.

További cikkek a szeretetnyelvekről:

Gary Chapman: Kamaszokra hangolva (A tinédzserek öt szeretetnyelve) c. könyve alapján

Szeretetnyelvek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here