Az idegőrlő tinédzser szeszély

veszekedes

Duzzogás, hiszti, veszekedés, közöny, „nemszólokhozzád”. Ezek jellemzik serdülő lány gyermekeinket. A viharos időszak hátterében a hormonháború áll.  A nővé válás időszaka nem kíméli a lányok idegsejtjeit. Az idáig aranyos, kedves lányunkból egyszeriben szeszélyes, fékezhetetlen, makacs kis ellenszegülő lesz.

 

A változás sokszor megdöbbentő!

Sok szülő értetlenül áll a probléma előtt és néha önmagában kezdi el ilyenkor keresni a hibát. Holott a lányok duli-fulijának hátterében mindössze az áll, hogy engedelmeskednek ösztrogéntól túltengő agyuk parancsainak.  Az egyik legfőbb mozgatórugó ebben a korszakban az, hogy szexuálisan vonzóvá váljanak. Emiatt képesek naponta akár több órát is eltölteni a tükör előtt folyamatos önostorozással, mely arra irányul, hogy nem látják önmagukat elég szépnek, kicsi a mellük, nagy a fenekük vagy éppen nem elég karcsú a derekuk. Szinte valamennyien találnak magukban kivetnivalót. Ez frusztrálttá teszi őket, amit gyakran a közeli hozzátartozókon vezetnek le.  A másik az agy által okozott belső késztetés az önmaguk átkódolása, átdefiniálására. Emiatt eszközöket nem kímélve igyekeznek kivívni saját függetlenségüket, ami nehéz feladat elé állítja őket kicsit összekuszálódott én tudatuk révén.

 

Szeszélyes, de van rá magyarázat!

Mindez pusztán csak azért történik, mert a gyermekkor (hormonális szempontból) kiegyenlített, viszonylagos nyugalmi időszakából kilépve a lányok agyalapi mirigyének nemi hormonokat termelő sejtcsoportjai életre keltek. A hipotalamusz sejtjei a kémiai fékek alól kiszabadulva lüktetni kezdenek. A csecsemőkor óta most először lesz magas az ösztrogénszint a lányok agyában. A pubertáskor beköszöntével éli át először a lány a petefészekből havi rendszerességgel érkező ösztrogén és progeszteron hullámokat. Az új hormonális hullámzás hatására a lányok még érzékenyebben kezdenek el reagálni a jóváhagyás, elutasítás, rosszallás és elfogadás finom megnyilvánulásaira. A kapott visszajelzések feldolgozása és értékelése azon múlik, hogy a ciklus éppen melyik szakaszában tartanak. Nem csoda hát, hogy környezetük egyáltalán nem tudja őket követni. Szeszélyesnek titulálják a serdülőket, holott ők a változó irányításnak megfelelően csak váltakozó reakciókat tudnak produkálni.  Kritikai érzékük is egészen magasan szárnyal, környezetük legnagyobb örömére.

 

veszekedes

 

Észrevetted már, hogy havonta, periodikusan visszatér nagylányod látszólag ellentmondásos viselkedése?

A serdülőkorba lépett fiúk és lányok is teljesen mást élnek meg stressz gyanánt. A lányokat a kapcsolati problémák vágják padlóra, a fiúk pedig a tekintélyük csorbítását tűrik nehezen.  A lányok szeretetre áhítoznak, a fiúk tekintélyre és arra, hogy minél előkelőbb helyet tudjanak kivívni a hierarchikus ranglétrán. A lányok hangulati hullámzása nagyon jól fülön csíphető a menstruációs ciklus által kiváltott ösztrogén és progeszteron hullámok mentén. Vagyis: a ciklus első két hetére jellemző magas ösztrogénszintnek köszönhetően a lányok ebben az időszakban szívesen élnek társadalmi életet és igénylik mások társaságát. A ciklus utolsó két hetét fémjelző magas progeszteron-, társulva az alacsony ösztrogén szinttel, ingerlékenységet eredményez, sőt ilyenkor legszívesebben elbújnának a világ elől is.

 

hormonszint_valtozasok_a_noi_agyban

 

A lányok még a mosdóba is együtt mennek

A fiúk mindig értetlenkedve állnak az előtt a tény előtt, hogy a lányok együtt mennek még a mosdóba is… „De miért? Egyedül nem megy nekik?” – kérdezik gyakran. De igen, persze… csakhogy ők még itt is társas kapcsolatuk iránti vágyukat élik ki. Ez a fiúkat tényleg megdöbbenti, mert nem igen fordul elő, hogy egy fiú a haverját egy közös pisilésre kihívná a mosdóba.. J A lányoknak akkora igényük van a beszélgetésre, hogy nem hagyhatnak ki egyetlen percet sem, hogy kárba vesszen ezen tevékenység felfüggesztése miatt. Ha szegény fiúk tudnák, mi vár rájuk majd a házasságban, ami a szóáradatot illeti….  De majd megtudják!

 

(Forrás:  Louann Brizendine  A női agy)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here