Kellő motivációval és megfelelő tanulási módszerrel bárki lehet jó matekos

Kellő motivációval és egy jó tanárral azok is sikereket érhetnek el a matematika terén, akik eddig reménytelen esetnek érezték magukat- állítják a szakemberek.

 

Úgy vélik, a kellően magas IQ-szint adhat egy jó kezdő lökést, de valójában a tanulási készségek és az elszántság vezetnek a sikerhez. Amint azt a tanulmányt készítője  kifejtette, nem az a lényeg, ki milyen okos, hanem az, hogy mennyire motivált és milyen módszerekkel tanul.

 A matematika számos diák életét megnehezíti, mivel olyan szimbólumokon és szabályokon alapszik, melyeket nem könnyű megérteni. A matematika tantárgy megtanulásához egészen más stratégiák szükségesek, mint a többi tantárgyhoz, mivel annak nyelvezete teljesen eltér attól, amivel a diákok a mindennapi életük során találkoznak.

 

matematika_tanulas_erdekesen

 

A mostani kutatás alapját egy hosszútávú német vizsgálat képezi, mely során közel 3500 diák matematikai képességét figyelték meg, akik ötödiktől a tízedik évfolyamig tanultak. A megfigyelések azt mutatták, hogy az intelligencia csak a kezdetekkor nyújtott segítséget a diákok számára a matematikatanulásban, később sokkal fontosabb volt, hogy ki mennyire motivált és milyen módszerekkel tanul. A szakemberek ezért úgy vélik, a tanárok azzal tudnak a legtöbbet segíteni, ha felkeltik diákjaik érdeklődését a tantárgy iránt és megtanítják nekik a leghatékonyabb tanulási stratégiákat.

Forrás: medipress