Kamaszkori lázadás – Mit tegyünk?

kamaszkori lázadás
kamaszkori lázadás

A kamaszkori lázadás sok szülőnek okoz fejtörést. Amikor a fiatalok elérnek egy bizonyos kort elkezdenek küzdeni, harcolni szüleikkel és megkérdőjelezik véleményüket, ellenszegülnek. Alábbi cikkünkben a kamaszkori lázadás hátterét és megoldásait kutattuk.

Kamaszkori lázadás oka

A kamaszok akkor kezdenek el lázadni, amikor elkezdik keresni, kutatni az életben betöltött szerepüket. Feszegetik határaikat, hiszen még nem ismerik az élet akadályait. Ezért is van szükségük az úgynevezett ,,pofonokra”, amit az élet iskolája ad nekik.

A veszekedés nem segít!

Sok szülő esik abba a hibába, hogy veszekszik az együttműködni nem akaró gyerekével. Konfrontáció helyett beszélgess vele a helyes magatartásról általánosságban. Sosem szabad kifejezetten az ő viselkedését bírálni, hiszen az újabb védekezéshez, veszekedéshez vezet.

kamaszkori lázadás
kamaszkori lázadás

Türelem

Bár mindenkinek véges, mégis fontos, hogy türelemmel viszonyulj kamasz gyermekedhez. Legyél szigorú, de igazságos is. Kellenek a szabályok és a határok, de fontos, hogy maradj rugalmas is. Azt mindenkinek magában kell érezni, tudni, hogy hol húzza meg a határt.

Hallgasd meg!

Előfordulhat az is, hogy a szülők a számukra annyira nem érdekes információkat kiszelektálják, amikor gyermekük mesél. Pedig, ha jól figyelnek akkor akár elcsíphetnek olyan információkat, amik később a hasznukra válik. Ráadásul, ha meghallgatod gyermeked szívesebben mesél előbb utóbb mindenről, még akár kételyeiről és érzéseiről is.

Közös programok

Szervezz családi programokat, töltseket együtt minőségi időt. Menjetek el kirándulni, vagy kérdezd meg mihez lenne kedve. A közös időtöltés alatt lehetőség nyílik ismét a beszélgetésre. Ráadásul kiváló arra is, hogy együtt nevessetek, tapasztaljatok és élményeket gyűjtsetek.

Ne faggasd!

Ha úgy látod, hogy valami nyomasztja kérdezz rá és ha nem mondja el, semmiképp se faggasd, de éreztesd vele, hogy számíthat rád! Így később akár magától is odamegy és megosztja azt, ami a lelkét nyomja. A megfelelő bizalmi kapcsolat kialakítása nagyon fontos! Az, hogy a gyermeked érezze, hogy bármit elmondhat neked anélkül, hogy bíráskodnál felette.

Ha úgy érzed kérj segítséget!

Amikor úgy gondolod, hogy nagyobb nehézségekkel nézel szembe a kamaszkori lázadás miatt, ne félj segítséget kérni. Egy jó pszichológus, terapeuta sokat tud segíteni a problémák feltárásában. Természetesen nem tudja egyből megszüntetni a gondokat, de kívülállóként segít abban, hogy egy másik szemszögből lásd a problémát.

Szakértők szerint egyébként a lázadásnak meg vannak a pozitív hozadékai is. A kamaszkor egy nagyon meghatározó időszak. Bár a szülőknek az lenne a legjobb, de az sem jó, ha a lázadás teljesen elmarad.  A lázadás abban segít, hogy megtanuljanak nemet mondani, felvállalni saját magukat, érzéseiket és ezenfelül az életben szerzett tapasztalatok által rájöjjenek, hogy vannak bizonyos határok is.

K.D.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here