Iskolakezdés nehézségei

iskolakezdés nehézségei
iskolakezdés nehézségei

Iskolakezdés nehézségei: Lassan véget ér a nyár és a fiatalok újra elkezdenek iskolába járni. A szabad, önfeledt nyári szünet után elég nehéz visszaállni az iskolai kerékvágásba. Mi összegyűjtöttünk pár tippet, amivel segítheted gyermeked ráhangolódását az iskolára.

Iskolakezdés nehézségei – célkitűzések

iskolakezdés nehézségei
iskolakezdés nehézségei

Segíts gyermekednek rendszerezni a dolgait. Vegyétek meg a szükséges füzeteket és írjátok rá külön melyiket, mire használja. Nézzetek utána milyen lehetőségek vannak az adott intéményben, ahová jár és kérdezzetek utána a délutáni szakköröknek. Ha valami felkelti az érdeklődését – például rajz, sport szakkör – talán könnyebb szívvel kezdi az iskolát.

Iskolakezdés nehézségei – találkozás a barátokkal

iskolakezdés nehézségei
iskolakezdés nehézségei

Beszéld meg vele, hogy még szeptember előtt használja ki az időt és találkozzon barátaival délutánonként. Aztán mikor az iskola kezdődik próbáld arra biztatni, hogy leginkább az órák kezdete előtt és szünetekben vitassák meg a nyáron történt eseményeket. Ha ez nem így történik előfordulhat, hogy órán beszélgetnek, ami miatt akár tanári figyelmeztetést is kaphatnak.

Iskolakezdés nehézségei – felelősségvállalás ösztönzése

Vegyél neki egy kis fali táblát, amire jegyzetelheti, hogy adott héten milyen teendői vannak. Ide felírhatja az iskolai és a szabadidős tevékenységeit is. Így a rendszer könnyebben visszakerül az életébe, ráadásul mivel szem előtt van a fali jegyzet nem fogja elfelejteni a teendőit.

Iskolakezdés nehézségei – több energia

iskolakezdés nehézségei
iskolakezdés nehézségei

Ha gyermeked sok édeséget és gyors ételt evett a nyáron ideje egy kicsit odafigyelnie a megfelelő étrendre is. A friss gyümölcsök és zöldségek segítenek abban, hogy megfelelő energiával kezdje az iskolát. Erről pedig gondoskodni kell évközben is. Mindig legyen nála valami ízletes gyümölcs, vagy zöldség és kellő folyadék.

Iskolakezdés nehézségei – korán kelés

iskolakezdés nehézségei
iskolakezdés nehézségei

Iskolakezdés előtt egy-két héttel már nem árt visszaszoktatni a szervezetet a koránkelésre. Biztasd gyermekedet arra, hogy mindennap állítson ébresztőt és keljen azzal, így nem lesz annyira megterhelő a szeptemberi korán kelés. Iskolaidő alatt pedig érdemes mindig egy kicsit korábban kelnie, így nem kell reggel kapkodni a bepakolással, valamint a reggelivel.

Reggeli rutin

Még előzőnap találjuk ki mindig, hogy mit egyen másnap gyermekünk. Vásároljunk be ennek megfelelően. De ez igaz a ruhákra is. Érdemes egy nappal előtte összekészíteni a reggeli ruhát, hogy azzal már ne menjen el az idő.

iskolakezdés nehézségei
iskolakezdés nehézségei

Alvás

A fiatalok szeretnek a nyári szünetben sokáig fent lenni, találkozni a barátaikkal, vagy filmet nézni. Ahhoz, hogy ez ne okozzon gondot az utolsó két hétben nem árt, ha hétköznap arra motiválod, hogy feküdjön le időben és ha lehet hétköznap ne tervezzen késő estig programot, szórakozzon inkább hétvégén a barátaival.

Félelem az első naptól

Ha úgy látod gyermekeden, hogy szorong és fél az iskolakezdéstől beszélj neki arról, hogy neked milyen volt. Eleveníts fel vicces történeteket, aminek te vagy a főszereplője. Meglátod sokkal oldottabban kezdi az évet, ha ismeri a te tapasztalataidat.

További iskolával kapcsolatos cikkek:

iskola

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here