Hogyan legyünk magabiztos szülők?

Akár az első, akár az ötödik gyermekedet várod, páratlan érzelmi utazás áll előtted. Bármelyik többgyerekes szülő megmondhatja, hogy nincs két egyforma gyerek, és nincs két egyforma első életév sem. Előfordulhat, hogy azonnal, mindent elsöprő szeretetet érzel, de az is lehet, hogy időbe telik, amíg megtalálod a kapcsolatot az újszülött babával. Lehet, hogy gyermekágyi depressziótól fogsz szenvedni, de az is elképzelhető, hogy gond nélkül viseled majd a hormonális változásokat. Talán kimerült leszel, talán összecsapnak a hullámok a fejed felett, de az is lehet, hogy nyugodt és vidám maradsz- vagy éppen mindkét állapotot megtapasztalod egyetlen nap leforgása alatt. Amikor olyasmit hallasz más szülőktől, hogy „Búcsút inthetsz a nemi életednek”, „Ezentúl mindig kupi lesz a lakásban”, akkor ne feledd, hogy ők a saját tapasztalataikról beszélnek. Téged ne befolyásoljanak mások elvárásai! Te a saját tapasztalataidnak higgy! Ne foglalkozz mással!

Azt is tudnod kell, előfordulhat, hogy az előtted álló út bizonyos részeit jobban fogod élvezni, mint a többit, és ez így is van rendjén. Az első tizenkét hónap nagyon változatos időszakokból áll, amelyek mind más és más készségeket igényelnek tőled. Egyes szülők az összebújós újszülöttkort imádják a legjobban, mások alig várják az aktívabb korszakot. Ezúttal is csak azt mondhatom, hogy fogadd el az érzéseidet, tudnod kell, hogy mindez teljesen normális.

varandos no

Vannak rendkívül magabiztos szülők, akik számára egy pólyás gondozása nem bonyolultabb tevékenység, mint egy esti séta a parkban. Mások megrettennek, nem egészen tudják, mire számítsanak, és félnek, hogy nem fognak tudni megbirkózni a helyzettel. Ha te duzzadsz az önbizalomtól, az ajándék a párodnak, mivel az önbizalom rá is átragad, ha azonban bizonytalanul és kényelmetlenül érzed magad, ne legyél szigorú magadhoz.

Izgulós leendő szülők gyakran kérdezik tőlem, honnan fogják tudni, hogy jól végzik-e a dolgukat, ha egyszer sosem volt még gyerekük. Én erre mindig azt felelem, hogy ezt nem lehet tudni, de az nem is baj. Menet közben fogsz rájönni arra, mit hogyan kell csinálni – folyamatosan tanulni fogsz! Meg fogod tanulni, hogy a babának kellemetlen, ha túlságosan soká teszed tisztába, és ilyenkor sírva fakad, ezért legközelebb hamarabb kicseréled majd a pelenkáját. Megtanulod majd értelmezni a gyermeked arckifejezését és az általa kiadott hangokat, és így tudni fogod mikor éhes, mert akkor egy bizonyos sírást hallat. Ahogy ráhangolódsz a csöppségre, egyre több mindent értesz meg.

Ne feledd, hogy minden szülő folyamatosan tanul. Szerencsére a kisbabák törékenységük ellenére meglehetősen stramm lények. Bizonyos dolgokat mindenképpen meg kell tenned- meg kell támasztanod a fejét, háton kell altatnod, védened kell a napsugárzástól -, de ha nem jól adod rá a pelenkát, ha fordítva kerül rá a pulcsi, vagy ha elfelejted büfiztetni evés után, az még nem a világ vége. Hamarosan tiltakozik, és akkor megoldod!

Különösen apáknál figyeltem meg, hogy minél óvatosabban nyúlnak az aprósághoz, annál jobban sír, mert megérzi a felnőtt bizonytalanságát. A kisbabák egyfajta hatodik érzékkel rendelkeznek – érzik a belőlünk áradó energiákat. Ezért hangsúlyozom a magabiztos csecsemőgondozás jelentőségét. Ha határozottan és magabiztosan emeled fel a babát, és megtámasztod a fejét , akkor azt érzi majd, hogy érted a dolgod, és nyugodt marad.

Első gyerekes szülők azonban néha rendkívül nehezen szerzik meg ezt a magabiztosságot. Lehet, hogy elveszettnek érzed magad, és ettől ideges és talán figyelmetlen is leszel, úgyhogy ne feledd: csak lassan, lassan, óvatosan, óvatosan. 

(Forrás: Joe Frost – A csecsemőkor nagy kérdései)