Azok a fránya vírusok

beteg gyerek

Ősszel és télen, a nyirkos, hideg időben, a legyengült immunrendszernek köszönhetően, kíváló célpontot biztosítanak gyermekeink a különböző vírusoknak és baktériumoknak. Vannak olyan tipikus téli betegségek, melyek sajnos legalább egyszer minden gyerkőcöt ledöntenek a lábukról.

beteg gyerek

Középfülgyulladás

A fülfájás nagyon gyakori panasz kisgyermekkorban, és az őszi-téli időszakban az esetek zömében középfülgyulladás áll a háttérben. Ezt általában megelőzi egy hosszabb vagy rövidebb ideig tartó nátha, amit legtöbbször láz is kísér. Csecsemőknél sokszor az egyetlen felismerhető tünet, a láz. A középfülgyulladás rendkívül erős, lüktető fülfájással jár, amit ne habozzunk azonnal csillapítani. Ha az éjszaka közepén kapja el a gyermeket a fülfájás, semmiképpen se várjunk reggelig, amíg kinyit a rendelő. A fájdalom csillapítására többféle alternatíva létezik, mint például a szirup, tabletta vagy kúp. Reggel pedig azonnal irány a fülészet! Az esetek zömében antibiotikumos kezelésre, gondos orrszívásra és cseppekre van szükség.

Torokgyulladás

A másik igen gyakori és kellemetlen, tipikus téli betegség, a torokgyulladás. Mivel az esetek többségében vírus okozta megbetegedésről beszélünk, ezért az antibiotikumos kezelés itt nem jöhet szóba. Ilyen esetben csak a lázcsillapítás, a gyulladáscsökkentés és a megfelelő folyadékpótlás a dolgunk. Ha gyermekünknek gyakran van torokgyulladása, esetleg magas lázzal járó tüszösmandula gyulladása akkor érdemes szakorvoshoz fordulni, mert felmerülhet az esetleges mandula eltávolítás lehetősége is.

Krupp

A harmadik és egyben legsúlyosabb, legrémisztőbb gyermekbetegség, a krupp. Kialakulásának okai még a mai napig nem ismertek pontosan. A tünetei összetéveszthetetlenek és általában az éjszaka közepén jelentkeznek. A gyermek izgatott és kétségbe esett. Felül az ágyon, remeg, légzési nehézségekkel küzd és levegő után kapkod. Az ilyen roham esetén, az egyik és legfontosabb, hogy próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat és legyünk úrrá saját pánikunkon. Bugyoláljuk gyorsan takaróba a gyereket és nyitott ablak mellett próbáljuk megnyugtatni. A hűvös pára gyakran elegendő terápia, az első roham azonban rendszerint olyan ilyesztő, hogy a szülők rögtön kórházba rohannak. A krupp már egészen csecsemőkorban jelentkezhet és sajnos akár többször is ismétlődhet. Ennél a betegségnél, mindenképpen javasolt a hideg párás inhalálás.

Megelőzés

A telet sajnos nem mindíg tudjuk megúszni megbetegedés nélkül, megelőzésükre azonban nagyon is sokat tehetünk. Ha gyermekünk már közösségbe jár, mindenképpen várjunk addig, amíg teljesen meggyógyul, és csak utána engedjük vissza az óvodába, iskolába. Nagyon fontos a megfelelő folyadék- és vitamin bevitel. Készítsünk zöldségekben és gyümölcsökben gazdag ételek. Sétáljunk nagyokat a friss levegőn, hiszen a rendszeres mozgás segíthet abban, hogy legalább részben elkerüljük az egész családot megviselő betegségeket.

Egy igazán okos találmány: az orrszi-porszi

Meghűléses megbetegedéseknél nagyon fontos az orrüregek rendszeres tisztítása, ami egy pici gyermek esetében nem is olyan egyszerű feladat. Az orrszívó porszívóra tekintsünk úgy, mint egy elektromos zsebkendőre. Ahogy mi, felnőttek is naponta többször kifújjuk az orrunkat, ha náthásak vagyunk, úgy gyermekünknek is meg kell tennünk ugyanezt. Szülőként nehéz feladat a beteg, nyűgös csöppséget még több megpróbáltatásnak kitenni, de tartsuk szem előtt azt, hogy mindez az ő érdekében történik. A gyerek közérzete is sokkal jobb lesz általa.

Írta: Valik Nikolett

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here