8 tipp a sikeres gyermekneveléshez

gyermeknevelés
gyermeknevelés

A gyermeknevelés számtalan kihívást és akadályt állít a szülők elé. Minden gyermek és szülő más és más, mégis vannak bizonyos szempontok, amiket ha betartanak a felnőttek, könnyebbé teszik saját és gyermekük életét is.

Tudatos fegyelmezés

A dorgálás, fegyelmezés egy nagyon érzékeny pontja a gyermeknevelésnek. Ráadásul egy olyan tényező, ami nap mint nap a szülők elé kerül. Mindannyian tudjuk, hogy az nem jó, ha mindent ráhagyunk gyermekünkre. A szülőknek kell felkészíteni az általuk megadott normák és szabályok alapján a gyermeket a nagybetűs életre. Ahhoz, hogy a fiatalban kialakuljon az egészséges önfegyelem, a következetesség és a felelősségvállalás fontos a következetes fegyelmezés.

Gyermeknevelés – biztos, hogy jól csinálom?

Mindenki követ el hibákat, senki sem tökéletes. Ezt mindig tartsd szem előtt, hiszen előfordulhat, hogy nem mindig a megfelelő praktikát választod gyermekneveléshez.

gyermeknevelés
gyermeknevelés

Ne próbáld ráerőltetni az akaratodat!

Sok szülő esik abba a hibába, hogy amit ő nem tudott saját életében elérni gyermekén keresztül akarja megvalósítani. Ne akarj semmit ráerőltetni, bizonyosodj meg arról, hogy ő mit szeretne, és annak irányába segítsd és terelgesd. Mindenki másban jó, van aki a művészetekben, van, aki a matematikában, fizikában és vannak, akik a sportban. Ismerd meg gyermeked vágyait!

Engedd, hogy fantáziáljon!

A kicsiknek szükségük van arra, hogy igazán gyermekek lehessenek. Azaz, ha megosztja veled az egyik álmát, ne rombold porig egyből, még ha te úgy is érzed, hogy ezt nem feltétlen tudja megvalósítani.

Légy következetes!

Ne szidd le olyanért, amit máskor megengedtél neki.

Önfegyelem

Ha valami rosszat csinál vagy mond, ne ess neki egyből. Számolj el tízig, és úgy próbáld a tudtára adni a kellő magyarázattal, hogy valamit nem jól csinált.

Ne hozd kellemetlen helyzetbe mások előtt!

A kínos helyzeteket nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is nehezen viselik. Ebbe gondolj bele mindig, mielőtt mások jelenlétében valami számára kellemetlen témát hoznál fel.

Legyen meg a napi rutin!

Reggel óvoda vagy iskola, délután egy kis szabadidő, majd tanulás, házi feladat elkészítése, bepakolás, fürdés, fogmosás, alvás. A napi rutinok rendszerességet hoznak az életébe, így nem uralkodik el a káosz. Megtanulja és megérti, hogy bizonyos napirend kell, ahhoz, hogy az ember teljes és kiegyensúlyozott életet éljen.

Dicséret

Nem mindig az új játék, az ajándék a legjobb jutalmazás. A gyermek számára az egyik legjobb érzés, amikor a szülő megdicséri és büszke rá. Ha jót cselekszik, szépen viselkedik mindenféleképp légy rá büszke és ezt nyilvánítsd ki felé. A dicséret további jó cselekedetekre ösztönzi majd és az egészséges önbizalmát is növeli.

Határok, szabályok

A gyermeknek feltétlenül tisztában kell lennie azzal, hogy vannak bizonyos határok, szabályok, amiket be kell tartania. Ülj le vele és erősítsd benne ezeket a normákat, hogy megértse és elraktározza magában.

Lelki problémák gyermekeknél

Ha úgy érzed, kellőképp következetes vagy és próbálod a legjobban nevelni gyermeked, mégis eredménytelen, el kell kezdeni kicsit vizsgálódni. Lehet, hogy valamilyen mélyen gyökerező kis trauma áll a háttérben, amit fel kell deríteni ahhoz, hogy rendbe jöjjön a gyermeked lelkivilága. Ha neked nem akar megnyílni, érdemes szakértő segítségét kérni.

K.D.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here