Töltött csirkemell hercegnő burgonyával, almamártással

0
46
toltott csirkemelltekercs

Ennél az ünnepi fogásnál előre dolgozhatunk, ezzel megkönnyítve a munkánkat. A csirkemell töltelékét pl. már előző nap elkészíthetjük, majd a fagyasztóban pihenhet felhasználásig. A hercegnő burgonya sem egy nagyon időigényes köret, viszont látványos, és az almamártással sincs sok dolgunk. 

toltott csirkemelltekercsHozzávalók:

A töltött csirkemellhez:

  • 2 db nagy csirkemellfilé
  • őrölt színes bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 20 dkg füstölt sajt (reszelve)

A töltelékhez:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg mascarpone
  • 1/2 cs aszalt vörös áfonya

A hercegnő burgonyához:

  • 1 kg jó minőségű krumpli
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • só (ízlés szerint)

Az almamártáshoz:

  • 6 db édes alma
  • 1 darabka fahéj
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3-4 ek cukor
  • 3 dl víz
  • 1/2 cs gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

A töltelék elkészítésével kezdjük, mert mielőtt a húsba töltenénk, érdemes pár órára betenni a fagyasztóba, hogy megdermedjen és majd könnyen tudjunk vele bánni. A gesztenyemasszát villával nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá az aszalt áfonyát is. Vágjunk le 4 nagyobb darab fóliát, majd osszuk el rajta a masszát és a fólia segítségével szorosan tekerjük fel úgy, hogy henger alakot kapjunk. Ezután tegyük be a fagyasztóba pár órára, hogy megdermedjen.
A csirkemellfiléket folyó víz alatt mossuk le, majd töröljük szárazra. Ezután egy hegyes késsel óvatosan szúrjuk fel, majd helyezzük bele a tölteléket és egy hústűvel (v. fogpiszkálóval) zárjuk le a nyílást. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd forgassuk alaposan bele a reszelt füstölt sajtba. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg 2-3 ek olajjal, majd helyezzük rá a megtöltött húst. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
A hercegnő burgonyához a krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, majd hagyjuk pár percig állni, hogy leszáradjon a nedvesség. Ezután adjuk hozzá a vajat, a tojássárgákat, és ízlés szerint sózzuk. Majd keverjük alaposan össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjunk. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd az előzőleg nyomózsákba kanalazott masszából nyomjunk rá halmokat. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-25 perc alatt süssük szép pirosra.
Az almamártáshoz az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat és vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és a citromhéjat, a fűszereket, és főzzük puhára. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük az almát) A pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk az almához. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.
Tálaláskor helyezzük tányérra a csirkemellet, tegyünk mellé pár darabot a hercegnő burgonyából és kanalazzuk mellé az almamártást, majd úgy kínáljuk.

A receptet beküldte: Kard Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here