Szarvasborjú gerinc carpaccio

0
32
szarvas carpaccio

Aki különleges vadétellel szeretne kedveskedni az ünnepen a családnak, ezt a receptet mindenképpen próbálja ki. Gluténmentesen étkezők is bátran fogyaszthatják.

szarvas carpaccioHozzávalók 2 főre:

A gerinchez:

  • 250 g szarvasborjú gerinc leinazva
  • 1 mk só
  • 1 tk színes bors frissen törve
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 7-8 szál friss kakukkfű

A savanyított zöldségekhez:

  • 1 kisebb cékla puhára főzve
  • 1-2 db kisebb shalotta hagyma (vagy apró lilahagyma)
  • 70 ml vörösborecet
  • 200 ml víz
  • 2 ek méz
  • 4 db borókabogyó törve
  • 1 babérlevél

A málnás vinaigrette-hez:

  • 1 ek vörösborecet
  • csipet só
  • 1 mk mustár
  • 4 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 tk méz
  • 30 g málna (friss vagy mirelit)
  • tört színes bors

Továbbá:

  • friss áfonya
  • salátalevelek
  • sós lében pácolt erdei gombák
  • pirított fenyőmag

Elkészítés:

Először elkészítjük a savanyított zöldségeket. Ehhez a főtt céklát (35-40 percig kell héjastól főzni) kis kockákra vágjuk, a shalottát cikkekre vágjuk, rétegeire bontjuk. A vizet felforraljuk a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a vörösborecetet. Ezt a folyadékot öntjük a zöldségekre és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A málnás vinaigrette elkészítéséhez egy fedeles kis üvegre lesz szükségünk. Beleöntjük az ecetet, majd hozzáadjuk a sót. Hagyjuk, hogy az ecet feloldja a sókristályokat. Ezt követően hozzáadjuk a többi alapanyagot. Az üveget lezárjuk és addig rázzuk, amíg láthatóan elegyedtek a hozzávalók. Végül egy kis szitán leszűrjük, átpaszírozzuk a salátaöntetet, ami nagyon krémes és szép rózsaszín lesz.
A húst sütés előtt legalább 30 percig szobahőmérsékleten tartjuk. Felitatjuk róla a felesleges nedvességet. A sót a színes borssal együtt szétmorzsoljuk, ezzel dörzsöljük be a húst mindenhol. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat a vajjal együtt, beletesszük a friss kakukkfűágakat. Amikor már forró a zsiradék, belehelyezzük a húst és minden oldalánál fogva kérgesítjük. Közben a sütőt 170 fokra, légkeveréses fokozaton előmelegítjük. A kérgesített húst 10 percen át pihentetjük, mielőtt a sütőbe tennénk 8 percre. A kész húst ismét rácson pihentetjük 4-5 percre mielőtt felszeletelnénk. Ha így készíted el a húst, garantáltan nem sül túl, omlós, puha marad. Szinte krémes lesz az állaga. Éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Tányérra rendezzük, meglocsoljuk a vinaigrette-el, majd a salátákkal, gyümölccsel, gombával, fenyőmaggal dekoráljuk.

A receptet beküldte: Hadarik Rita

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here