Pulykamelltekercs gesztenyés töltelékkel, áfonyamártással

pulykamelltekercs gesztenyevel

Karácsonykor általában többféle húst is készítek és tálalok fel, de a töltött pulykamell elmaradhatatlan. Igaz a töltelék mindig más és más, ezzel is próbálom változatosabbá tenni. Most éppen egy krémes, gesztenyés tölteléket választottam, majd a megtöltött tekercseket baconbe csomagoltam be. A hús így sütés közben nem száradt ki, és különösen finom ízt kapott, melyhez jól illett az áfonyamártás.

pulykamelltekercs gesztenyevelHozzávalók:

A pulykamelltekercshez:

  • 6 nagy tenyérnyi szelet pulykamell
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 cs vörös áfonya
  • 30 dkg szeletelt bacon
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • majoranna
  • kakukkfű
  • 0,5 dl fehérbor 
  • 5 dkg vaj

Áfonyamártáshoz:

  • 2 cs vörös áfonya
  • 3 dl édes fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • egy darabka fahéj
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 2 cs vaníliás cukor
  • ízlés szerint cukor
  • 1 púpozott ek kukoricakeményítő pici vízzel simára keverve

Elkészítés:

 A gesztenyemasszát krumplinyomón nyomjuk át, majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a vörös áfonyát is. Figyeljünk rá, hogy a massza ne legyen túl lágy, ezért a mascarponét apránként keverjük hozzá. Vágjunk le 6 nagyobb darab fóliát, majd osszuk el rajta a masszát. A fólia segítségével tekerjük fel úgy, hogy egy hosszabb, de formás hengert kapjunk. Ezután tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen mielőtt a húsba töltenénk. (Már előző nap is elkészíthető, a fagyasztóban kell hagyni felhasználásig.)
A nagy tenyérnyi hússzeletre tegyünk fóliát, majd óvatosan klopfoljuk ki mindkét oldalát. Ezután az egyik felét sózzuk, majd fordítsuk át a hússzeletet és a másik felét sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. (minden hússzelettel így járjunk el) A hússzelet befűszerezett felére helyezzünk rá egy gesztenyehengert, majd a hús két oldalát ráhajtva, tekerjük fel. Egy fóliadarabra helyezzünk egymás mellé 5-6 szelet bacont, majd tegyük rá a feltekert húst. Ezután tekerjük körbe a baconnel, majd helyezzük egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Öntsük alá a bort és a felolvasztott vajat, majd fedjük le a tepsit alufóliával. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük, míg a bacon szép pirosra sül.
Ameddig a hús sül, készítsük el az ízlés szerinti köretet és az áfonyamártást. A vörös áfonyát tegyük fel főni a borral, a vízzel, a citrom levével és héjával, a fűszerekkel és ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral. Főzzük kb. 10 percig, majd vegyük ki a fahéjat és a szegfűszeget. Ezután forraljuk fel, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a pici vízzel simára kevert étkezési keményítőt. Kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. (2-3 perc alatt besűrűsödik)
Tálalás előtt szeleteljük fel a hústekercseket, majd helyezzük a tányérra. Kanalazzuk mellé a köretet és az áfonyamártást és úgy kínáljuk.

A receptet beküldte: Kard Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here