Paleo mézeskalács

paleo mezeskalacs

 

A mézeskalács a legjellemzőbb karácsonyi sütemény, szinte minden ünnepi asztalon megtalálható. Ezt a változatot bátran eheti bárki, paleo diétába is beilleszthető.

paleo mezeskalacsHozzávalók:

  • 10 dkg gesztenyeliszt
  • 5 dkg CH csökkentő paleo lisztkeverék
  • 3 dkg bambuszrost
  • 20 dkg sütőben sütött, fehér húsú édesburgonya
  • 6 dkg virágméz
  • 1 tk. mézes sütemény fűszerkeverék
  • 1 nagyobb csipet gyömbér
  • 1 nagyobb csipet fahéj
  • 1 nagyobb csipet kardamom
  • 1 bio narancs reszelt héja és leve
  • 1 ek. DW negyedannyi cukorpótló (vagy 4 ek. eritrit)
  • 2 ek. bio almaecet (vagy citromlé)
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 8 dkg kókuszolaj
  • csipet só

Díszítéshez:

  • 2 ek. DW négyszeres édesítő
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 4 ek. víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit aprítógépbe rakjuk és egynemű tésztává dolgozzuk. Ha nincs aprítógépünk, a puha krumplit krumplinyomón átnyomjuk és a többi hozzávalóval együtt szép simává dolgozzuk. 3-4 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. 180 fokon légkeveréssel 10-12 percig sütjük. Ne süssük túl! Ha még puhának látjuk, vagy érezzük a tésztát, ne aggódjunk, amikorra kihűl, megszilárdul.
Készíthetünk lekvárral töltöttet is. Ekkor két egyformára szúrt formát cukormentes lekvárral összeragasztunk és kb. 10 percig ugyanezen a hőfokon, légkeveréssel sütjük. A kisült figurákat tetszőlegesen díszíthetjük.
A díszítéshez a hozzávalókat összeforraljuk, amikor egynemű, hozzárakunk 2 ek. kókuszzsírt és szép simára keverjük. Ezzel a mázzal, szilikonos ecsettel vagy kiskanállal lekenjük a figurák egy részének a tetejét. A többit kisebb nylon zacskóba öntjük, egyik csücskét levágjuk és tetszőleges alakzatokban kidíszítjük a megmaradt figurákat. Én pici narancshéj kockákat, kókuszreszeléket és vörös áfonyát is használtam a díszítéshez. Fém dobozban 2 hétig is eláll.

A receptet beküldte: Bodnár Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here