Mézeskalács torta

0
75

Szilveszterre még elkészíthetjük ezt a karácsonyi ízvilágú tortát, mézeskalács ízű tésztával és narancsos krémmel.

 

 

Hozzávalók: 

  • 3 tojás
  • 15 dkg barna cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 ek méz
  • 26 dkg MesterCsalád gm süteményliszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 1 ek kakaópor
  • 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 150 ml tej

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: 

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tortaforma aljába (18 vagy 22 cm) sütőpapírt fektetünk. A lisztet, a sót, a térfogatnövelőket és a mézeskalács fűszert alaposan elvegyítjük egymással. A tojást a cukorral kissé habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a mézet. Tovább habosítjuk, azután hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tejet. A masszát a formába simítjuk és kb. 35-40 percig, tűpróbáig sütjük. (Tipp : A tésztát megsüthetjük 3 részletben is – így egyszerűbb és hamarabb átsülnek a lapok.) Amikor a tészta elkészült, rácsra borítva kihűtjük. (Ha 18 cm-es formában készítjük, magasabb tésztát kapunk, így még vízszintesen kettévághatjuk a lapokat.) A krémhez a vajat a cukorral és a krémsajttal habosra keverjük, ízesítjük narancshéjjal és vaníliával, majd lazán összeforgatjuk a habbá vert tejszínnel. A krém 3/4 részével betöltjük a lapokat, majd a maradékkal bevonjuk a tortát. Pár órára hideg helyre tesszük, majd díszítjük. 

 

A receptet beküldte: Baloghné Kele Judit

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here