Mandulás – rántott harcsafilé körtés póréhagymával

manulas harcsa kortes porehagymaval

A rántott hal megszokott karácsonyi étel. Az alábbi recept alapján különlegesebben elkészítve tehetjük az ünnepi asztalra.

manulas harcsa kortes porehagymavalHozzávalók:

  • bőr nélküli harcsafilé (személyenként 2-2 szelet)
  • tojás
  • mandulaliszt
  • finomra darált paleos zsemlemorzsa keverék (2/3 rész)
  • darált mandula (1/3 rész)
  • olaj a sütéshez

 

 

Elkészítés:

A harcsaszeletekről óvatosan lefejtjük a bőrt és besózva fél órát pihentetjük. Közben a száraz serpenyőben kicsit átpirított szeletelt mandulát kávédarálón ledaráljuk és összekeverjük 2/3 rész zsemlemorzsával. A szokásos módon panírozunk: liszt, tojás, darált mandulával kevert zsemlemorzsa. Sütéshez – lehetőség szerint – öntöttvas serpenyőt használjunk, mert ebben egyenletesebben sülnek meg a húsok. (Tipp: minden adag után fém teaszűrőn szűrjük át az olajat, így a következő adagot is tiszta zsiradékban tudjuk sütni. Ezzel a módszerrel elkerüljük, hogy a lehulló pörzsanyag megégjen.)
A morzsa készülhet magunk sütötte, csonttá szárított paleós kenyérből, zsömléből, amit először aprítógépben, majd kávédarálón finomra őrölünk, vagy készen kapható GM vagy paleo panírmorzsából. Ha készen vásárolt morzsát használunk, mindenképpen daráljuk át kávédarálón, hogy lisztszerű legyen a morzsánk állaga is.

Körtés – póréhagyma

Hozzávalók:

  • 2 póréhagyma karikára vágva
  • 2 körte vékonyan szeletelve
  • 1 tk. oregano
  • 1 tk. zsálya
  • 1 tk. bazsalikom
  • 1 ek. kókuszzsír vagy olaj
  • bors

Elkészítése:

Öntöttvas grill serpenyőbe tesszük  a zsiradékot, majd mindkét felükön megsütjük a körteszeleteket. (Süthetjük másfajta serpenyőben is, de akkor nem lesznek rajta a „grillcsíkok”.) Amikor már szép színe van, kivesszük és félretesszük őket. Ha kell, még egy kevés zsírt olvasztunk a serpenyőben. Hozzáadjuk a szárított zöld fűszereket, a felkarikázott póréhagymát. Szép lassan, fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg megpuhul. Közben néhányszor átkavarjuk. Sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a sült körteszeleteket. Meglocsoljuk egy evőkanál mézzel és a hal mellé tálaljuk.

A receptet beküldte: Bodnár Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here