Linzertorta csokoládés birskrémmel

0
39

A torta krémje birspürével van gazdagítva ami különleges ízhatással bír. 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg Mester család gm süteményliszt 
  • 5 dkg darált dió
  • 1 ek útifűmaghéj
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 tojás sárgája

A krémhez:

  • 2 nagyobb birsalma 
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek kakaópor
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg gm étcsokoládé
  • 50 ml víz 
  • 5 g zselatin

Elkészítés: 

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és átlátszó fóliába csomagoljuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. Azután a tésztát háromfelé osztjuk és külön-külön 22 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába nyújtjuk. Villával megszurkáljuk és egyenként 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A birset alaposan megsikáljuk, eltávolítjuk a magházat, feldaraboljuk. A fahéjjal együtt puhára főzzük, alaposan lecsepegtetjük, majd pürésítjük és kihűtjük. A tojásokat kétfelé választjuk, a sárgákat 5 dkg cukorral vízgőz felett sűrű krémmé  keverjük/habosítjuk. Majd hozzákeverjük a birspürét, a felolvasztott csokoládét és a vízben megduzzasztott, folyósra melegített zselatint. A tojások fehérjét a maradék cukorral habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a csokoládés krémmel. A krémmel betöltjük a lapokat úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. Majd 3-4 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.  Kakaóval megszórva, diószemekkel díszítjük. 

 

A receptet beküldte: Baloghné Kele Judit

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here