Háromtöltelékes ünnepi kalács – glutén-, cukor-, tejmentes

haromtoltelekes gm kalacs

Ez a kalács rostmixből készült, hihetetlenül finom és nem csak a gluténérzékenyeknek ajánlom, mert bármelyik diétába beilleszthető.A rostmix nem tartalmaz sem szénhidrátot, sem kalóriát, nagyon jól lehet vele dolgozni és nem utolsó sorban finom is. A tápanyagtartalma igen elenyésző, a vízben oldódó növényi rostjainak köszönhetően – mégis laktató.

haromtoltelekes gm kalacsHozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg Nocarb rostmix
  • 15 dkg kókuszolaj
  • 6 db L-es tojás
  • 2 dl laktózmentes vagy magtej
  • 5 dkg négyszeres édesítő
  • 12 g sütőpor
  • csipet só

A mákos töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 2 ek. négyszeres édesítő
  • fél dl tej
  • 3 dkg mazsola
  • fél bio citrom reszelt héja és leve
  • 1 tojás

A diós töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 2 ek. négyszeres édesítő
  • fél dl tej
  • 3 dkg mazsola
  • fél bio citrom reszelt héja és leve
  • 1 tojás

Az aszalt gyümölcsös töltelékhez:

  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 5 dkg apróra vágott aszalt szilva
  • 10 dkg cukormentes szilvalekvár

Elkészítés:

A tésztához a rostmixet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A többi anyagot egyneművé keverjük, majd hozzáadjuk a rostmixes keveréket is és szép sima tésztává dolgozzuk. Félretesszük amíg elkészítjük a töltelékeket. A mákos és a diós töltelék hozzávalóit összekeverjük és külön-külön kisebb lábasban, lassú tűzön átgőzöljük, majd kihűtjük.
A tésztát három részre osztjuk. Kevés rostmixszel megszórt sütőpapírra tesszük az egyik tésztadarabot és a tetejét is megszórjuk egy kevés rostmixszel, majd 30*25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A mákos tölteléket egyenletesen szétkenjük rajta, feltekerjük és egy sütőpapírral kibélelt 30*15 cm-es gyümölcskenyér forma egyik szélére tesszük. A másik tésztát ugyanígy kinyújtjuk, megkenjük a diós krémmel, feltekerjük és a mákos tekercs mellé tesszük. A harmadik tésztát szintén kinyújtjuk, megkenjük a jól kikevert szilvalekvárral és egyenletesen megszórjuk az aszalt gyümölcsökkel. Feltekerjük, majd a két másik rolád tetejére (a közepére) tesszük.  Először tojássárgájával, majd fél óra pihentetés után a fehérjével megkenjük őket. Hústűvel több helyen átszúrjuk a rudakat, hogy a gőz el tudjon távozni. 180 fokon szép pirosra sütjük.

A receptet beküldte: Bodnár Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here