Habos-szilvás tortácska (paleo)

habos szilvas

Karácsonykor már nem kapható magyar szilva, de ez a torta sem abból készült, hanem gömbölyű, spanyol szilvából, amit télen is forgalmaznak a nagyobb áruházláncok. Friss szilva helyett szilvabefőttből is elkészíthető.

habos szilvasHozzávalók:

  • fél kg szilva
  • 2 tojás
  • 50 g kókuszliszt
  • 30 g nyílgyökér liszt
  • 10 g gesztenye liszt
  • 10 g zöldbanán liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 ek. almaecet
  • 1 ek. DW negyedannyi cukorpótló
  • 2 ek kókuszolaj
  • 4 tojás fehérje
  • 5 ek. darált dió
  • 1 ek. poreritrittel összekeverve
  • csipet só

 

 

Elkészítés:

Ha nincs otthon ennyiféle lisztünk, az összmennyiséget követve készülhet kevesebb féléből is.
A szilvát kimagozzuk és meghámozzuk, majd 1/3 részét (a legpuhább szemeket) aprítógépbe rakjuk. Hozzátesszük a tészta többi hozzávalóját és egyneművé dolgozzuk. A masszát belesimítjuk egy 22 cm átmérőjű szilikonos formába, majd elrendezzük rajta a megmaradt, szeletekre vágott szilvaszemeket. Megszórjuk 3 ek. eritrites darált dióval, majd 160 fokon 20 percig sütjük, légkeveréses funkcióval. Ha nincs ilyenünk, akkor 180 fokon süssük, ugyanennyi ideig. A sütési idő vége felé felverjük a tojásfehérjét 1 ek. negyedannyi édesítővel (vagy eritrittel), majd óvatosan hozzákeverjük a maradék diót. Amikor megsült a tésztánk, rásimítjuk a habot, majd visszarakva a sütőbe addig sütjük, amíg a hab szépen megbarnul. Elzárjuk a sütőt, kinyitjuk résnyire az ajtaját és a sütőben hagyjuk kihűlni, hogy a tojáshab megszilárduljon egy kicsit.

A receptet beküldte: Bodnár Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here