Gluténmentes kürtős kalács – adventi sütemények

gluténmentes kürtős kalács: Adventi koszorú ehető változatára tökéletes megoldás a mini kürtős kalácsokból készített dísz. Akár minden héten újra készíthető, ha esetleg elfogyna időközben.

kurtos kalacs adventi koszoru
gluténmentes kürtős kalács

Hozzávalók a gluténmentes kürtős kalácshoz:

  • 25 dkg gm kenyérliszt
  • 5 dkg Liga
  • 1 evőkanál eritrit
  • 1,5-2 dl rizstej
  • 1 ek tápióka keményítő
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 30 g élesztő

A lekenéshez:

  • 1 db tojás

Ízesítéshez:

  • eritrit
  • kakaó
  • vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 4 dl rizstej
  • 1 cs vaníliás pudingpor (GM)
  • 2 ek eritrit

A díszítéshez:

  • 2 ek cukor
  • hurkapálcika

Kóstold meg a Diamant Hotel ételeit/süteményeit gluténmentesen is! Katt ide: >>>

hotel diamant
Diamant Hotel

A gluténmentes adventi kürtőskalács elkészítése: 

A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk. Akkor jó a tészta, ha az üst faláról elválik. A tejet ezért csak apránként adjuk hozzá! Pihentetés nélkül 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Ujjnyi széles csíkokra vágjuk és szorosan feltekerjük a habroló formára. (kb. 15 db lesz) Tojással kenjük meg és beleforgatjuk az ízesítő anyagba. Tepsire állítjuk a formákat. Kelesztjük, és 180°C-on megsütjük. Elkészítjük a pudingot a csomagon lévő utasítás szerint. Langyosra hűtjük, majd óvatosan a kürtős kalács üregeibe kanalazzuk. Elkészítjük a gyertya “lángját” is: 2 ek cukrot óvatosan felolvasztunk és aranyszínűre karamellizáljuk. Majd egy olajjal kent tálcára készített hurkapálcikákra kanállal “lángot gyújtunk”. Legyünk óvatosak, mert a karamell nagyon forró! Ha megszilárdult (pár perc az egész) a pálcikákat a krémbe szúrjuk és kész is vannak a gyertyák. Néhány fenyőággal körbe vesszük, és kész is van az adventi koszorú. A többi gyertyával díszíthetjük az asztalt, vagy több koszorút készíthetünk.

A receptet beküldte: Putóczki Gáborné