Glutén– és laktózmentes Zserbó

zserbo glutenmentesen

Látszik, hogy a zserbó sokaknál az ünnepi menü részét képezi, hiszen receptversenyünkre egy újabb zserbó recept érkezett. Eredetileg nagymama-féle recept, átalakítva glutén- és laktózmentes egészséges változatra.

zserbo glutenmentesenHozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg gluténmentes lisztkeverék (Nutriefree süteményliszt)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 25 dkg Vénusz margarin
  • 4 ek laktózmentes tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • baracklekvár
  • pici rum

Csokimázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek feketekávé
  • 1 ek kakaópor
  • 5 dkg Vénusz margarin
  • 10 dkg 60% feletti étcsoki

Elkészítés:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukorral. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, az egész tojást és a tojások sárgáját, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt is. Mindezt alaposan összegyúrjuk és négy cipót formázunk belőle. Picit állni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk és összekeverjük a cukrokkal. Ezt is négy, közel egyforma mennyiségre osztjuk. A cipókat tepsi méretűre nyújtjuk, majd megkenjük bőven a tésztát baracklekvárral, megszórjuk bőségesen dióval és meglocsoljuk egy kevéske rummal. Ezután következik a következő lap és újra jön az előbbi folyamat: lekvár, dió, rum. Az utolsó lap ráborítása után, egy órát hagyjuk a tepsiben kelni. Miután letelt az egy óra és szépen megnőtt a sütink, betoljuk az előmelegített 180 fokos sütőbe és 30 perc alatt, kis lángon készre sütjük.
Eközben elkészítjük a csokimázat a tetejére. A margarint megolvasztjuk, hozzákeverjük a csokit, a porcukrot, a kakaót és a feketekávét. Megvárjuk míg picit kihűl, ez épp annyi időt vesz igénybe, míg a zserbó megsül és kicsit az is kihűl. Amikor a csokimáz is és a zserbó is picit meghűlt, ráöntjük a süti tetejére, elsimítjuk és hűvös helyen (hűtőben vagy kamrában) hagyjuk megszilárdulni a csokit. Hagyjuk állni egy éjszakán át, hogy az ízek összeérjenek. Másnap szeleteljük.

A receptet beküldte: Virág Kata

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here