Fűszeres harcsaszelet sült karalábéval és karalábékrémmel

harcsaszelet karalabeval

Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a hal, de a megszokott rántott pontyszeletet pl. harcsára is cserélhetjük. Ha pedig harcsa, akkor miért is ne lehetne a feltálalt köret is formabontó. Ínyenceknek csakis ajánlani tudom.

A recept 2 fő részére szól.

harcsaszelet karalabevalHozzávalók a halhoz:

  • 2 db afrikai harcsafilé
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 2-3 gerezd fokhagyma 
  • 2 dl tej
  • 1 tk hal fűszerkeverék
  • őrölt színes bors
  • 1/2 citrom leve
  • 2 ek olívaolaj

Hozzávalók a karalábéhoz:

  • 2 db karalábé
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 ek ételízesítő
  • őrölt fehér bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A halszeleteket folyó víz alatt mossuk le, töröljük szárazra, majd enyhén sózzuk be. A fokhagymát nyomjuk bele a tejbe, majd tegyük bele a halszeleteket, és hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy az ízek jól átjárják.  A bacont vágjuk fel vékony csíkokra, majd az olívaolajon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tegyük félre. A halat vegyük ki a fokhagymás tejből, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután ízlés szerint csepegtessük meg a citromlével, szórjuk meg a hal fűszerkeverékkel, és őröljünk rá frissen színes borsot. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg 1-2 ek szalonnazsírral. Ezután helyezzük rá a befűszerezett halszeleteket, majd locsoljuk meg 1/2 ek zsiradékkal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra.
A karalábé elkészítése: A karalábét pucoljuk meg, majd vájjunk ki belőle annyi golyót amennyit csak tudunk. A kivájt golyókat és a visszamaradt karalábédarabokat tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje. Ezután szórjuk meg az ételízesítővel, egy kevés sóval, majd főzzük puhára. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük) Ezután szűrjük le, majd szedjük külön a golyókat és a darabos karalábét. A bacon sütésénél visszamaradt zsiradékot hevítsük fel, majd tegyük bele a karalábégolyókat és süssük szép pirosra. Sütés közben szórjuk meg egy csipet sóval, és többször rázogassuk meg a serpenyőt, hogy a karalábé egyenletesen lepiruljon. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tálalásig tartsuk melegen.
A visszamaradt karalábédarabokhoz adjuk hozzá a mascarponét, ízlés szerint petrezselyemzöldet, sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd turmixoljuk össze. (közben kóstolgassuk, és apránként fűszerezzük)
Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a karalábékrémet, majd helyezzük rá a halszeletet. Ezután tegyük mellé a sült karalábét, és szórjuk meg a ropogósra sült baconnel, majd úgy kínáljuk.

A receptet beküldte: Kard Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here