Fűszeres császárhús lencsesalátával

Az év első napján általában jó szaftos malac vagy éppen sertéshús kerül a tányérunkra, melyhez lencsesalátát készítek. A császárhús a hosszabb sütési időnek köszönhetően jó szaftos, a bőre pedig szép piros, ropogós. Míg a hús sül, készítsük el a lencsesalátát, majd együtt tálaljuk az ünnepi asztalon.

 

Hozzávalók: 

A császárhúshoz:

  • 1,5-2 kg körüli császárhús
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ág rozmaring
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 2 tk ételízesítő
  • 1/2 ek só
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 3 dl fehérbor

A lencsesalátához:

  • 20 dkg lencse
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 édes alma
  • 1 db babérlevél
  • 1 tk só
  • víz

Az öntethez:

  • 4-5 ek méz
  • 1/2 citrom leve
  • csipet só
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 2 tk magos dijoni mustár
  • 3 ek mogyoróolaj

Elkészítés:

A császárhús bőrös felét egy éles késsel irdaljuk be rombusz alakban. A kakukkfű és rozmaring levélkéket csipkedjük le a szárról, majd vágjuk fel apróra. Ezután adjuk hozzá az ételízesítőt, ízlés szerint frissen őrölt színes borsot, a préselt fokhagymát és keverjük össze. A császárhús minden oldalát dörzsöljük be alaposan a sóval, majd a beirdalt bőr réseibe dörzsöljük bele a fűszerkeveréket. Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a só és az ízek kellően átjárják a hús. Sütés előtt öntsük a tepsibe a bort, és a bőrös felével lefelé helyezzük bele a befűszerezett húst, majd fóliával fedjük le. Helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd 120 fokon pároljuk a húst 2 órán át. Ezután vegyük ki és fordítsuk át a húst úgy, hogy a húsos fele kerüljön felülre, majd szintén fedjük le fóliával. Tegyük vissza a sütőbe és pároljuk még 1 órán át, hogy kellően megpuhuljon. Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd vegyük feljebb a hőfokot és kb. 1 óra alatt süssük szép pirosra, a bőrt pedig jó ropogósra. A sütőből kivéve hagyjuk a húst legalább fél órát állni, hogy szépen fel tudjuk majd szeletelni.  
A lencsesalátához a lencsét pár órára áztassuk be hideg vízbe, majd öntsük le róla vizet. Ezután öntsük fel bőven vízzel, majd sózzuk és tegyük bele a babérlevelet. Végül főzzük puhára, majd szűrjük le és hűtsük ki teljesen. (Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük.)  A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony, kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le és hűtsük ki teljesen. Az almát pucoljuk meg, vágjuk fel vékony cikkekre, majd kisebb kockára. Ezután csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg. Az öntet hozzávalóit keverjük össze. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízlés szerint adhatunk hozzá még mézet, citromlevet. A teljesen kihűlt lencséhez adjuk hozzá a sárgarépát és az almát, majd keverjük össze. Ezután öntsük rá az öntetet és óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a császárhúst, majd a lencsesalátával kínáljuk.

 

A receptet beküldte: Kard Éva

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here