Epres-málnás mascarpone torta

0
402

Epres is, málnás is, csakis finom lehet. Ja, és gluténmentes! ?

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 125 gr darált pirított törökmogyoró
  • 4 db tojás
  • 85 gr cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 100 gr tej-és gluténmentes étcsokoládé
  • 1 csipet só

A zseléhez:

  • 300 gr fagyasztott eper
  • 120 gr cukor
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • 1 csomag zselatin

A krémhez:

  • 250 gr laktózmentes mascarpone
  • 70 gr porcukor
  • 200 ml laktózmentes tejszínhab
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor

A gyümölcsraguhoz:

  • 200 gr fagyasztott málna
  • 200 gr fagyasztott eper
  • 1 cs piros tortazselé
  • 300 ml víz
  • 30 gr cukor

Elkészítés:

A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd átöntjük egy konyharuhába. Langyosra hűtjük és a konyharuha segítségével ledörzsöljük a felpattogzott héját. Ha kihűlt ledaráljuk. A csokoládét apróra vagdossuk. A tojást kettéválasszuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, a darált mogyorót és a felaprított csokit. Margarinnal kikent, darált mogyoróval megszórt tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk. A torta összeállításához a tortagyűrű aljára fektetjük a tészta egyik felét.
Az eperzseléhez az epret a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a citromlével felforraljuk. A zselatint belekeverjük és az egészet összeturmixoljuk. Kihűtjük, majd bevonjuk vele a tortagyűrűben lévő mogyorós tésztát. Ha a zselé megszilárdult, ráillesszük a tészta másik felét.
Elkészítjük a mascarpone krémet. A tejszínhabot lazán felverjük a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a habfixálót és a habot keményre verjük. A mascarponét elkeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a tejszínhabot és az így kapott krémet rásimítjuk a torta másik felére.
Végezetül a gyümölcsraguhoz feldaraboljuk az epret, összekeverjük a málnával és a torta tetejére halmozzuk. A tortazselét 3evőkanál vízzel és a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a maradék vizet. Folytonos kevergetés mellett felforraljuk és gyors mozdulatokkal eloszlatjuk a gyümölcsök tetején. Legalább 6-8 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt körbevágjuk a tortagyűrűt és a tortát ízlés szerint díszítjük. 

 

A receptet beküldte: Katz Klaudia

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here