Epres habtekercs

 Egy habkönnyű desszert eperrel és vaníliás-narancsos krémmel.

 

Hozzávalók: 

A töltelékhez:

  • 5 tojás sárgája
  • 1 nagyobb narancs leve és héja
  • 8 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 ek étk. keményítő
  • 20-25 dkg eper

A tojáshabhoz:

  • 5 tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 ek. étk. keményítő

 

 

 

Elkészítés:

A krémhez habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a narancs levét, a reszelt héját, a vanília magokat és simára keverjük a keményítővel. Kis lángon, állandó kavargatás mellett besűrítjük, de vigyázzunk, nehogy rántotta legyen! –  kezdőknek a vízgőz feletti besűrítést javaslom. Majd kihűtjük. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy a sarkokat odaragasztjuk egy kevés vajjal – így nem fog csúszkálni a papír, ha kenjük rajta a habot – és olajjal vékonyan bekenjük. A fehérjét elkezdjük egy csipetnyi sóval habbá verni, majd fokozatosan hozzáadagoljuk  a porcukrot, végül a keményítőt is hozzákeverjük. A habot a tepsibe simítjuk és 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 120°C-ra és így sütjük még további 10 percig. Amikor megsült a hab, a széleit meglazítjuk egy késsel, ráborítunk egy sütőpapírt és határozott mozdulattal kifordítjuk a tepsiből. Lehúzzuk a sütőpapírt és kihűtjük. A krémet óvatosan elkenjük a habon, megszórjuk felkockázott eperrel és feltekerjük. Hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára.

 

A receptet beküldte: Baloghné Kele Judit

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here