Egyszerű totus paleo torta

0
63
totus paleo torta

A paleo szabályai szerint étkezők nem esznek tehéntejből készült ételeket, de ezek pótlására számtalan lehetőség van. Pl. készíthetünk tojásfehérjéből „túrót”. Ehhez nem kell más, csak tojásfehérje, 1-2 evőkanál almaecet, só és víz.

totus paleo tortaHozzávalók:

A tésztához:

  • 12 dkg paleo süteményliszt
  • 4 tojás
  • 1 tojás fehérje
  • 1 dl kókuszolaj
  • 1 ek. DW négyszeres édesítő 
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg totu
  • 2 ek. DW négyszeres édesítő
  • 1 tojás sárgája
  • 1 marék jól megmosott mazsola
  • 1 kk. fahéj
  • 1 kisebb citrom reszelt héja és leve

A narancsos zseléhez:

  • 3 narancs átszűrt leve
  • 1 tk. zselatin
  • késhegynyi aszkorbinsav

A díszítéshez:

  • 2 csík étcsokoládé

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit csomómentesre keverjük és a felét egy 20 cm átmérőjű szilikonos formába öntjük. A töltelék hozzávalóit kézzel jól átgyúrjuk, majd egyenletesen rászórjuk a tészta tetejére. Rásimítjuk a maradék tésztát és 160 fokon 15-20 percig sütjük, amíg szép színt kap és elválik a forma oldalától. Amíg sül, a narancsok levét felmelegítjük, hozzáadjuk a zselét és az aszkorbinsavat. Kézi habverővel teljesen csomómentesre keverjük. Levesszük a tűzről és ha kihűlt a tésztánk, a tetejére simítjuk. A csokit összetördeljük és belerakjuk egy kisebb nylon zacskó sarkába. Egy kis lábasban felforralunk 2-3 dl vizet, belelógatjuk a zacskót és addig tartjuk a vízben – ide-oda mozgatva – amíg a csoki megolvad. Ollóval pici lyukat vágunk a zacskó sarkán és ezen keresztül tetszőleges alakzatban rácsurgatjuk a csokit a süti tetejére.
A 15 dkg totu elkészítéséhez 6 tojásfehérjét használtam, amit villával felvertem, majd 1,5 liter ecetes, sós vízbe beleöntöttem. A tojásfehérje szinte azonnal kicsapódik, 2-3 perc forralás után tésztaszűrőben le kell szűrni, villával összetörni és már használhatjuk is. Totu készen is vásárolható a legtöbb bio boltban.

A receptet beküldte: Bodnár Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here