Csokoládétorta

0
31
csokoladetorta

Karácsonyra minden évben megsütöm ezt a finom tortát, ezzel is kedveskedve azoknak a vendégeimnek akik lisztérzékenyek. Persze nem csak ők, de az egész család nagyon szereti. Ünnep előtt már pár nappal megsüthetjük, mert minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek.

csokoladetortaHozzávalók 24 cm-es tortaformához:

  • 5 db tojássárgája
  • 8 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 4 ek kakaópor
  • 10 dkg mazsola
  • 15 dkg darált dió

Krém hozzávalói:

  • 3 db tojássárgája
  • 25 dkg Rama margarin
  • 3 ek kakaópor
  • 3 ek rum (v. 1/2 rumaroma)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor

 

Elkészítés:

Keverjük habosra az 5 db tojássárgáját a porcukorral, majd keverjük hozzá a kakaót is. 8 db tojásfehérjét a kristálycukorral verjük kemény habbá és óvatosan kis adagokban keverjük hozzá a cukros-kakaós masszához. Majd keverjük bele a mazsolát és a darált diót is. Ezután egy 24 cm-es sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig, tűpróbáig. Amikor a tészta megsült, 1 percig hagyjuk a nyitott ajtajú sütőben, így nem esik össze. Ezután a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra helyezve hűtsük ki teljesen.
Krém elkészítése: A tojássárgáját jó habosra keverjük ki a margarinnal, a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és a rumot (v. rumaromát). A kihűlt tortát vágjuk el két egyforma lappá és a krémnek a felét kenjük rá az alsó lapra. Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot és óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le. Majd kívülről vonjuk be a maradék krémmel. Az elkészült tortát hagyjuk legalább egy napot a hűtőben állni, hogy az ízek jól összeérjenek és szépen tudjuk majd szeletelni.

A receptet beküldte: Kard Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here