Birsalmás párolt káposzta

birsalmas parolt kaposzta

Az ünnepi pulykasült mellé minden évben párolt káposztát kínálok, melyet megpróbálok kissé változatosan elkészíteni. A mézzel karamellizált hagymának, a fehérborban való párolásnak és a birsalmának köszönhetően pedig a káposzta sokkal finomabb.

birsalmas parolt kaposztaHozzávalók:

  • 1 közepes fej káposzta
  • 2 db birsalma
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 ek méz
  • 2 db babérlevél
  • 1-2 tk köménymag
  • 1,5 dl fehérbor
  • 2 ek olívaolaj

 

 

 

Elkészítés:

A káposztát vágjuk vékonyra, majd szórjuk meg sóval, keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kicsit állni, hogy levet engedjen. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A birsalmát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát és kezdjük el párolni. Pár perc után csorgassuk hozzá a mézet és karamellizáljuk aranybarnára. Ezután nyomkodjuk ki a káposztát, majd adjuk hozzá a megkaramellizált mézes-hagymához. Keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a lereszelt birsalmát is. Ízlés szerint szórjuk meg köménymaggal és ha szükséges még cukorral. Tegyük bele a babérlevelet is. Ezután öntsük fel a borral, keverjük jól össze, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten pároljuk puhára (párolás közben többször keverjük meg, ha szükséges még ízesítsünk utána). Az elkészült káposztát sültek mellé kínáljuk.

A receptet beküldte: Kard Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here