Az én halászlém

az en halaszlem

A tökéletes halászlé titka a többféle halból főzött alaplé és a benne főzött, bőrétől megszabadított friss pontyszeletek.

az en halaszlemHozzávalók:

Alapléhez: 

  • 3 db pontyfej
  • 3-4 farokrész
  • 2 szelet busa
  • 2 kárász vagy keszeg
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 db tv paprika
  • 1 paradicsom 
  • 2-3 cseresznye- vagy más erős paprika
  • 2 kisebb marék só
  • 3-4 evőkanál jó minőségű pirospaprika
  • 1 teáskanálnyi törött bors

 

Elkészítés:

Az alaposan megtisztított  haldarabokat belerakjuk egy nagyobb fazékba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy arasznyival túlérjen a halféléken. Nagyobb lángon elkezdjük főzni mindaddig, amíg hab keletkezik a tetején. Ezt folyamatosan szedjük le egy fém teaszűrő segítségével. Amikor letisztult a víz, tegyük bele a többi hozzávalót, majd az egészet legalább másfél órán keresztül, közepes lángon főzzük. Ez idő alatt teljesen leválik a csontokról a hús, szétfőnek a hozzáadott anyagok és kiválasztódik a kicsit kocsonyás anyag is a csontokból.
Elkezdjük a paszírozást, ami kicsit időigényes és türelem is kell hozzá, de megéri, mert ezen dől el a halászlé minősége. Egy tésztaszűrő és kanál segítségével többször átpaszírozzuk a sűrű anyagot, közben folyamatosan kiszedjük a nagyobb szálkákat, csontokat. A tálban összegyűjtött sűrű masszát minden alkalommal felöntjük annyi  meleg vízzel, hogy ellepje, majd ezt passzírozzuk át újra. Addig folytatjuk, amíg kellő mennyiségű az alaplevünk. Ezt a levet újra felrakjuk főni, teszünk bele – mennyiségtől függően – 2-3 evőkanál pirospaprikát és a konyhakészre megtisztított, besózott halszeleteket. Forrástól számított 15-20 percig főzzük, de már csak lassú tűzön, hogy a szeletek ne essenek szét. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Tálaláskor a halszeleteket szűrőlapáttal kimerjük a tányérokba és erre szedjük a levet. (Tipp: Ha a halszeleteket előre besózzuk és úgy rakjuk a lébe, biztosan nem fogjuk elsózni, vagy nem lesz sótlan, mert így jobban tudjuk érzékelni a szükséges sómennyiséget.)

A receptet beküldte: Bodnár Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here