Almás-diós torta liszt nélkül (paleo)

almas dios torta liszt nelkul

 

Liszt nélkül is készíthetünk nagyon finom és dekoratív tortát. Aki szereti, vagy a diétája előtt szerette a máglyarakást, az biztosan ezt is nagyon szeretni fogja. Ízvilága ehhez hasonló.

almas dios torta liszt nelkulHozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojás sárgája
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. citromlé
  • 3-4 ek. eritrit

A habhoz:

  • 6 tojás fehérje
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. méz (elmaradhat)
  • 5 dkg darált mandula

A töltelékhez:

  • 6-7 db alma
  • 2 ek. citromlé
  • fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • ízlés szerinti édesítő
  • csipet só
  • 1 ek. kókuszzsír

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, kockákra vágjuk és kb 2 dl vízben az édesítővel néhány percig főzzük. Ha puha leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd visszarakjuk abba az edénybe, amiben főztük. Ráöntjük a citromlevet, hozzáadjuk a fűszereket és a zsiradékot, ezekkel jól átkeverjük, közben kicsit szét is nyomkodjuk. Aprítógépbe rakjuk a diót és a kókuszreszeléket, összeaprítjuk. Hozzáadjuk az édesítőt, majd a szódabikarbónát, amire ráöntve a citromlevet, kipezsegtetjük. A tésztához a tojássárgáját jól kihabosítjuk az édesítővel és összekeverjük a többi hozzávalóval. Kapcsos tortaformát kikenünk kókuszzsírral és belesimítjuk a masszánkat. Ráöntjük a kicsit meghűlt almát, aminek a tetejére egy meghámozott almát reszelünk, villával egyenletesen elrendezünk. Ettől “frissebb” lett a töltelék. 160 fokon 20 percig sütjük, légkeveréses funkcióval. A sütési idő vége felé felverjük a tojások fehérjét kemény habbá. Verés közben hozzácsurgatjuk a mézet és a citromlevet. Amikor kész, óvatosan hozzákeverjük a darált mandulát. Az egészet a torta tetejére simítjuk és tovább sütjük, amíg szép piros nem lesz a teteje (kb. 15 perc). A torta egyik felére étcsokit reszeltem.

A receptet beküldte: Bodnár Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here