Home Gluténmentes receptek

Gluténmentes receptek

A gluténmentes receptek főbb szabályai röviden:

A gluténmentes receptek esetén nem megengedett a búza, az árpa és a rozs valamint a tönkölybúza és a durum fogyasztása. Helyettük a hagyományos gluténmentes lisztek (kukorica-, rizsliszt, burgonyakeményítő stb.) használatosak, a rost miatt azonban előnyös lehet a zab rendszeres fogyasztása.

Gluténmentes receptek – köret:

Leggyakrabban használt köret a burgonya és a rizs, ám érdemes a rosttartalom növelésének érdekében más alapanyagokat is kipróbálni. Gluténmentes köret a quinoa, a köles, a hajdina és az amaránt. Gluténtartalma miatt kerülendő viszont az árpagyöngy  vagy más néven gersli, a bulgur és a durumbúzából készült kuszkusz is.

Gluténmentes receptek elkészítése:

Ha betegség miatt vagy éppen életmódváltás miatt áttérünk a gluténmentes étkezésre és gluténmentes receptek alapján kezdünk el főzni, nem szükséges a konyhai eszközeinket lecserélni. Többségük alapos átmosással biztonságossá tehető, ez alól kivételt a faeszközök jelentenek, ha teljes mértékben szeretnénk kizárni a glutént a konyhánkból. A korábban használt faeszközöket érdemes lecserélni, vagy külön felcímkézni azt a vágódeszkát, fakanalat, sodrófát, amit a gluténmentes ételek készítéséhez használunk. A pirítóshoz kapható mosható zacskó, de a gofri- és szenvicssütőből kettőt – egyet a gluténmentes ételekhez – érdemes beszerezni, vagy nagyon alaposan tisztítani őket gluténmentes és glutén tartalmú ételkészítés során. A hűtőben tároljuk külön polcon, vagy címkézzük fel a gluténmentes ételeket!

No posts to display