Vajon a rágó tényleg segít fogyni?

ragogumi

Az amerikai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a rágógumi nemhogy nem segíti a fogyókúrát, hanem épp ellenkezőleg: hatására több chipset, édességet és nassolnivalót eszünk, továbbá kevesebb zöldséget és gyümölcsöt. 

ragogumi

Ennek a jelenségnek az áll a hátterében, hogy a rágógumi mentolos frissességéért felelős kémiai anyagok hatására fura, kellemetlen íze lesz a legtöbb gyümölcsnek és zöldségnek. „Ez a fajta kémiai változás ahhoz hasonlítható, amikor fogmosás után narancslevet iszunk, és keserűnek érezzük az amúgy édes ízt” – jegyezte meg a tanulmány szerzője.

A kutatók összesen 44 önkéntest kértek fel egy számítógépes játékra ételért cserébe. A résztvevők egy részének mandarint, narancsot és szőlőt ajánlottak fel, míg a többiek chipsért, vagy csokoládéért játszottak. A kísérletet megelőzően az önkéntes résztvevőknek gyümölcsízű vagy borsmentás rágógumit adtak.

A kísérletből kiderült, hogy a mentolos rágógumi hatására sokkal kevesebb résztvevő választotta a gyümölcsöt, míg a gyümölcsízű rágó kevésbé vette el a résztvevők kedvét a zöldségtől és a gyümölcstől.

Egy másik kísérletben a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy írják fel, hogy mit esznek egész nap, miközben egy részüknek minden étkezés előtt zöld tea ízű rágót kellett bevenniük. Kiderült, hogy a rágógumizó csoport ugyan kevesebbszer evett, mégis több kalóriát fogyasztott el napközben.

Forrás: medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here