Az empatikus emberek többet esznek

hizas_eves
Tapasztaltad már magadon, hogy képes vagy a családod valamennyi tagjával külön-külön leülni vacsorázni? Te tudod miért?

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik jobban odafigyelnek a társaikra, általában többet esznek a társasági eseményeken.

A clevelandi Case Westren Reverse Egyetem kutatóinak felmérése során az derült ki, hogy a másokkal törődő, szociálisabb típusú emberek hajlamosak arra, hogy hozzáigazodjanak a beszélgetőtársaik evéséhez a társasági eseményeken. „A társasági emberek egyfajta belső késztetést éreznek, hogy felvegyék a beszélgetőtársaik evési habitusát, ugyanis úgy érzik, hogy ettől a társaik jobban érzik magukat” – mondta Dr. Julie Exline, a Case Western Reverse Egyetem pszichológusa, a tanulmány vezetője.

hizas_eves

A felmérésben körülbelül 1000 főiskolai hallgató vett részt, akiknek először egy kérdőívet kellet kitölteniük, amiből a kutatók meg tudták állapítani, hogy az illetők mennyire odaadók társaik iránt egy szociális szituációban. „Akik magas pontszámokat értek el a felmérés során, azok jellemzően mások szükségleteit a sajátjukénál is előbbre helyezték, rendszerint amiatt aggódtak, hogy megbántják a másik ember érzéseit, és nagyon érzékenyek voltak a kritikákkal kapcsolatban” – fejtette ki Dr. Exline.   

A kérdőívek kitöltése után a résztvevők leültek egy beépített színésznő társaságában egy asztalhoz. A színésznő úgy tett, mintha ő is csak egy résztvevő lenne. A beépített színésznő egy nagy tálból kivett egy kis maréknyi (kb. 5 szem) M&M’s cukorkát, majd továbbadta a tálat. Az eredményekből kiderült, hogy a magas szociotrópiás értékekkel rendelkező egyének (akik jobban odafigyelnek a társaik érzéseire) igyekeztek ugyanannyi cukorkát venni, mint beépített résztvevő.

Ez a kísérlet ugyan most csak az étkezési habitusra vonatkozott, de Dr. Exline meglátása szerint ez a jelenség számos más szociális szituációban megfigyelhető. 
Forrás: Medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here