Éhesek leszünk az alváshiánytól

rendszertelen_alvas

A svéd Uppsala Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint az éhségérzet kialakulásáért felelős agyi régió érzékenyebben reagál az élelmiszerek képére alváshiány esetén. A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklapban ismertetett kutatási eredmények alapján világosan látszik, hogy a rendszertelen alvási szokások hogyan járulhatnak hozzá a túlsúly kialakulásához.

Christian Benedict és Helgi Schiöth (Uppsala Egyetem, Idegtudományok tanszék) már korábban bizonyították, hogy egy ébren töltött éjszaka után az egészséges fiatal férfiak szervezete reggel jóval több energiát igényel, mint kipihenten. Ebben az esetben az éhségérzet is erősebb, ami jelzi, miként hat az akut alváshiány az étvágyra.

 

rendszertelen_alvas

 

A mostani kutatás során a tudósok feltérképezték mely agyi területeket befolyásolja a leginkább az alváshiány: 12 egészséges fiatal férfi agyműködését figyelték meg funkciós mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálattal, miközben élelmiszerek képeit mutatták nekik. Az önkéntesekkel pihenten és egy éjszakányi alvásmegvonás után is elvégezték a kísérletet.

“Egy álmatlan éjszaka után a résztvevők agyában az éhségérzet kialakulásáért felelős régiók sokkal hevesebben reagáltak, ami jelzi, miként hat az alváshiány az étkezési szokásokra és később a túlsúly kialakulására. Így látható, hogy legalább olyan fontos a napi nyolc óra alvás, mint a kiegyensúlyozott és egészséges étrend” – mondta el Christian Benedict.

Forrás: Medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here