A legújabb fogyókúratipp: tedd le az autót!

seta_kocsi_nelkul_fogyni

 

Azoknak, akik újévi fogadalomként elhatározták lefogynak, kétszer is meg kell gondolniuk, mennyi süteményt vagy édességet fogyasztanak, illetve milyen gyakran ülnek a volán mögé.

Tudósok rájöttek, hogy a napi kalória-bevitel és a gépjárműves közlekedés egyaránt hatással van a testsúlyra. Csupán az egyik csökkentésével változást lehet elérni a testtömegindexben (BMI).

“Kutatási eredményeink szerint az étrend és a közlekedési szokások megváltoztatása jelentősen csökkentheti az elhízásra való hajlamot, ez pedig azt jelenti, hogy a volán mögött töltött idő csökkentésével legalább olyan jó eredményeket lehet elérni, mint az étrend megváltoztatásával.”

Az elhízás rendkívül összetett probléma, amelynek kialakulásában több szociális és egészségügyi tényező is szerepet játszik, az egészséges testsúly megtartása azonban csak azon múlik, mennyi kalóriát viszünk be és ebből a szervezetünk mennyit hasznosít. A korábbi vizsgálatok során ezeket csak külön-külön vizsgálták, most azonban a tudósok mindkét tényező együttes figyelembe vételével végezték kutatásaikat.

“A fizikai aktivitás növelésének egyik legegyszerűbb módja, ha csökkentjük az autóban eltöltött időt” – tanácsolja a szakértő. “Bár az utazás egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb módja az autózás, ez nagymértékben hozzájárulhat az elhízás kialakulásához.”

seta_kocsi_nelkul_fogyniA tudósok az Egyesült Államok átlagos testtömegindex-, kalóriabevitel- és vezetési idő értékeit vették alapul. Hogy a három tényező közti bonyolult összefüggéseket szemléltetni tudják, létrehoztak egy többváltozós modellt, ami megmutatta, miként hatnak az elfogyasztott kalóriák és az autóval megtett kilométerek a testtömegindexre. Az eredmények szerint, ha az amerikai felnőttek naponta 1,6 kilométerrel kevesebbet vezetnének, 0,21 kg/m2-el csökkenthetnék az országos átlag BMI értéket. (Az országos átlag testtömegindex 2010-ben 27,55 volt.) Ezzel szemben napi 100 kalóriányi energiabevitel-csökkenés csupán 0,16-al csökkentené az országos BMI-t, és ezt is csak három év múltán.

“1,6 kilométer igazán nem sok” – mondta a szakértő. “Ez mindössze egyetlen rövid sétát jelent a buszmegállóig, vagy a célállomásig. Már ilyen kis erőfeszítéssel is annyit tehetünk, mintha napi 100 kalóriával csökkentenénk az energiabevitelünket. A kalóriabevitel csökkentése és a testmozgás együttesen pedig biztosan képes csökkenteni a testtömegindexet.”

Már a BMI értékek kismértékű csökkenése is rengeteg pénzt takaríthatna meg az országnak: A szakértő számításai szerint, ha az Egyesült Államokban minden autós napi 1,6 kilométerrel kevesebbet utazna, azzal nemcsak a benzinfogyasztás csökkenne, de az egészségügy is milliárdokat takaríthatna meg az elhízottak és túlsúlyosok számának csökkenése miatt.

“Nagyon fontos tudni, hogy az embereknek van választása” – vélekedett Jacobson. “Mindenkinek magának kell eldöntenie, mennyit eszik, és mikor ül a volán mögé. Láthatjuk, hogy már kismértékű változtatásokkal is jelentős eredményeket lehet elérni. Hosszú távon pedig biztos, hogy jobban jár mindenki, ha odafigyel egy kicsit az életmódjára.”

Forrás: medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here