Esküvői hiedelmek

Mindenki azt szeretné, hogy a nagy nap tökéletesen sikerüljön. Így, ha babonás vagy, nem árt kicsit utánajárni a különböző népi hagyományoknak. Mi összegyűjtöttük nektek a legfontosabb esküvői hiedelmeket, amire nem árt, ha figyeltek! 😊

Gyöngy a menyasszonyon – esküvői hiedelmek

A népi hiedelem szerint a gyöngyök könnyeket hoznak. Ha a menyasszony valamilyen gyöngyből készült ékszert visel akkor valami baj történhet az esküvő alatt. De van pozitív megközelítése is, miszerint a gyöngyök a menyasszony könnyeit helyettesítik, azaz nem fog sírni és boldog esküvője lesz.

Nem láthatja a vőlegény a menyasszonyt a szertartás előtt!

esküvői hiedelmek
esküvői hiedelmek

Ezt általában mindenki betartja, hiszen a babona úgy tartja, hogy ha a szertartás előtt meglátja a vőlegény a menyasszonyt balszerencsét hoz.

Mit lát a templomba vezető úton?

Ha a menyasszony galambbal, báránnyal, fekete macskával találkozik szerencsét hoz, ha viszont malacot, vagy temetést lát, akkor az rosszat jelezhet. Ahhoz, hogy boldog legyen a házasság a vőlegénynek pénzérmével kell megajándékoznia az első embert, akit meglát a templom felé vezető úton.

Esküvői hiedelmek – Fehér ruha

A fehér a tisztaság és a szűziesség jelképe, a népi hiedelem szerint a fehér ruha elűzi a rossz szellemeket és az ártó gondolatokat.

Hol ül a vőlegény és a menyasszony?

A hagyományok szerint a menyasszonynak a vőlegény bal oldalán kell ülnie, hogy a keze, amelyikben a kardot tartja mindig szabadon maradjon. Ha valaki meg akarja őket támadni, vagy esetleg el akarja rabolni szíve hölgyét gyorsan tudjon reagálni.

Az eskü alatt

A hitvesi eskünek akkor kell elhangoznia, amikor a mutató felfelé halad, így szerencsét hoz a párra. A mutató felfelé haladását a mennyországhoz vezető úttal kötik össze.

Könnyek az esküvő napján

esküvői hiedelmek
esküvői hiedelmek

A menyasszonynak szerencsét hoz, ha sír a nagy napon. Úgy tartják, hogy így a könnyei elfogynak és nem lesz bánatos a házasság alatt.

Esküvői hiedelmek – eső

esküvői hiedelmek
esküvői hiedelmek

Bő termést, gyermekáldást jelez. De van egy negatív változata is, miszerint az eső a menyasszony könnyeit jelképezi.

Esküvői hiedelmek – A tű

Mindenféleképp balszerencsét hoz, így a menyasszonynak az összes tűt el kell dobnia, amit kivett a ruhájából az esküvő után. Egyet sem szabad megtartani!

Esküvői hiedelmek – Küszöb

esküvői hiedelmek
esküvői hiedelmek

A menyasszonyt át kell emelni az új otthona küszöbén, így a házasság boldog és örömteli marad.

Virágszórók

esküvői hiedelmek
esküvői hiedelmek

Fontos, hogy a virágot szóró lányok legfeljebb hat évesek lehetnek, hogy a lelkük biztosan ártatlan legyen – így tartja a régi hagyomány.

A menyasszonyi ruha színe

esküvői hiedelmek
esküvői hiedelmek

A fehér szín jó választás, a kék ruha őszinte kapcsolatot jelez. A rózsaszín elviszi a szerencsét, a piros balszerencsét hoz, a sárga azt jelképezi, hogy szégyenkezni fogsz a férjed miatt. A barna pedig azt, hogy a városon kívül fogsz lakni.

Az esküvő napja

Bár lehet furcsállod, de a hiedelmek szerint nem mindegy, hogy a hét melyik napján tartjátok az esküvőt. A hétfő egészséget jelez, a kedd gazdagságot, a szerda boldogságot, a csütörtök örömet, a péntek veszteséget, a szombat pedig egyáltalán nem szerencsés a népi hiedelem szerint.

Jó tudni:

Összességében mindegy, hogy hiszel-e vagy sem a babonákban. A legfontosabb, hogy felkészült legyél a nagy napra és számodra, valamint a párod számára a legkülönlegesebben teljen. A többi nem számít, hiszen te vagy a saját életed és szerencséd kovácsa.

További cikkek esküvőszervezés témában: