Sokáig szeretne élni? Házasodjon meg!

karikagyuru

Magyarországon gyakorlatilag nincs házasodási kultúra. Erős megállapítás ez, de sajnos igaz, hazánkban jóval kisebb arányban élnek házasságban, mint az európai átlag. És ez sajnos baj: persze nem vallási-kulturális értelemben, hanem nagyon is praktikus hátrányai vannak a kevés házasságnak: sokkal kevesebb gyerek születik, ha pedig nincs gyerek, nem érvényesül a kapcsolat egészségvédő hatása.

Legalább kettő kétségtelen előnye van annak, ha egy pár jogilag is megpecsételi az együttélését. Az egyik az, hogy a házasságban élő férfiak statisztikailag jóval tovább élnek, mint azok, akik soha nem házasodtak meg, vagy később elváltak. Az állítás ellenőrzése a másik oldalról: Magyarországon, ahol alacsony a házasulási kedv, köztudottan jóval alacsonyabb korban halnak meg a férfiak, mint Európában.

karikagyuru

A házasság egészségvédő hatást kutatók annak tulajdonítják, hogy a nők alapvetően sokkal egészségtudatosabban élnek, különösen pedig akkor, ha gyerekük is van, hiszen az utódokat mindenképpen fel kell nevelni. Ezért aztán az asszonyok a gyermekük apját is időről időre elcipelik szűrővizsgálatokra, esetleg ha tünetek jelentkeznek, orvoshoz küldik, ami a legtöbb férfinél ugyebár korántsem magától értetődő. (A nőknek is van persze kórházundora, de sokkal jobban félnek attól, hogy anya nélkül kell felnőniük a gyerekeiknek).

Adódik a kérdés, hogy nem elég-e párkapcsolatban élni a jobb életkilátásokhoz, hiszen így is születhet gyermek, aki miatt ugyanúgy érvényesül az egészségvédő hatás. Hát nem, legalább is statisztikailag semmiképp. Egy nagyon friss statisztikai szerint Magyarországon habár a házasodási kedv alacsony, tehát kevesen élnek házasságban, sokkal több gyermek él olyan családban, ahol a szülők megesküdtek. Egy gyermeke majdnem ötször annyi házaspárnak van, mint élettársi kapcsolatban élőnek, két gyermeke pedig hatszor annyi házaspárnak van, mint élettársnak.

Valószínűleg az sem elhanyagolható szempont, hogy ahol gyermek van, ott a nők jobban odafigyelnek a rendszeres és egészséges életmódra. Egy lazább, gyermektelen kapcsolatban sokkal inkább hajlamosak a felek a kicsapongásra, hajnalig bulizásra, ivásra, dohányzásra, vagyis két végén égetni a gyertyát. Ahol viszont gyermek van, főleg ha kisgyermek, mindenképpen szükség van valamiféle rendszerességre, mind az időbeosztásban, mind pedig a táplálkozásban. Azt pedig magyarázni sem kell, hogy akinek gyermeke van, az jóval több energiát fordít arra, hogy egészséges ételeket főzzön, jó karban tartsa saját magát, több időt töltsön friss levegőn, és hát focizni meg fogócskázni is kell időnként, ami máris egy aktívabb életet jelent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here