Tippek a nyár végi lehangoltság ellen

depresszios_no

Hivatalosan is vége a nyárnak, sőt, már az iskola is elkezdődött. Bár kint még ezer ágra süt a nap és izzadunk, a hangulatunk mégis egyre borúsabb. Neve is van ennek a lelkiállapotnak: post vacation blues, ami magyarul körülbelül annyit tesz: szabadság utáni lehangoltság.

 

depresszios_noNem csoda, hogy a nyár elmúltával a jó kedvünk is elhervad. Egyrészt ugyebár ott volt a kellemes nyaralás, amit – ha jól sikerült – nem veszekedtünk végig, hanem kipihentünk magunkat. Szabadok voltunk, azt csináltunk, amit akartunk, sőt egy csomó olyan dolgot is, amit bár nem akartunk, mert akkor hallottunk róla életünkben először, de lehetőség kínálkozott, belecsaptunk, és azóta lélekben a hobby-nkká vált. A hétköznapok kiszámíthatósága helyett kalandoztunk, a reggeli őrület helyett kényelmesen, pizsamában szürcsöltük a gyümölcsturmixot, és még arra is jutott idő, hogy figyelmesen végighallgassuk az összes gyerek összes kis történetét, amiből újra csak kiderült, hogy milyen viccesek és jó fejek. Ki tudja, mikor lesz alkalmunk megint búvárkodni, vargányás szarvas sültet enni, vagy a legjobb barátnőnkkel együtt sikítva lecsúszni az óriáscsúszdán? Hát ezért vagyunk ősszel szomorúak.

Ráadásul bizonyos jelek arra mutatnak, hogy idén sem ússzuk meg a telet, ami nemcsak hideg, de sötét is, és se strand, se pillangók, se flip-flop nem jut, de még egy nyomorult pizsamában reggelizés sem, sőt minden ajtónyitást több perces sapka-sál-kesztyű ceremónia kell, hogy megelőzzön. Vége a lazulásnak.

 

A pszichológus szerint a nyár végi lehangoltság egy természetes lelkiállapot. Az esetek legnagyobb részében azonban pár hét után, ahogy újra hozzászokunk a hétköznapok tempójához, nyomtalanul elmúlik – mondta Fazekas Nóra. A szakember szerint bizonyos trükkökkel segíthetünk is magunkon: tervezzünk hétvégére programot, például kiránduljunk az őszi erdőben, vagy találkozzunk a szeretteinkkel. Próbáljuk színesebbé tenni a hétköznapjainkat, fordítsunk időt kedvelt időtöltéseinkre, törjük meg a monotonitást. Egy kis energiaráfordítással nem csak nyáron lehet minőségi életet élni!

A legfontosabb azonban a pszichológus szerint, hogy legyenek terveink őszre, vagy a téli hónapokra, ami várakozással tölt el bennünket. Hangolódjunk rá lélekben az új évszakra, és rá fogunk jönni, hogy az ősznek és a télnek is vannak szépségei.

Ezeket most nem soroljuk föl, mert kinti harminc fokban azért egyelőre reálisabb a strandolás örömeire koncentrálni, de hamarosan eljön az az idő is, amikor Halloween jelmezünkön merengünk majd munkába menet. Hol lesz már akkor a post vacation blues!

Írta: Borsos Bori

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here