Szaunázás szabályai – mit illik és mit nem a szaunában

infraszauna vagy finn szauna
infraszauna vagy finn szauna

szaunázás szabályai: Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb nyugalomban, és kényelemben tudjunk szaunázni be kell tartanunk néhány szabályt. Nemcsak magunk, hanem mások érdekében is. Összegyűjtöttük nektek, mire kell figyelni ahhoz, hogy profi szaunázó váljon belőletek! 😊

Szaunázás szabályai – higiéné és tisztaság

A tisztaság és a higiéné mindenki számára fontos, ezért nemcsak a szaunázás után kell letusolni, hanem előtte is. Az egész napos izzadságot vagy a klóros vizet így el tudjuk távolítani testünkről. Ez igaz a szaunázás után is: ne egyből a hűtőmedencét használjuk, hanem csapassuk le bőrünkről az izzadságot a zuhany alatt, és csak utána merüljünk.

Szaunázás szabályai – hogyan menjünk be?

A sűrű ajtónyitásokkal a párát és a meleget is kiengedjük a helyiségből, ezért nem árt ezzel kapcsolatban néhány dolgot szem előtt tartani. Miután elhatároztuk, hogy be akarunk menni lehetőség szerint várjuk meg, míg valaki kijön, és akkor egy ajtónyitással tudja egyszerre két ember elérni a célját. Persze, ha már egy ideje nincs mozgás nyugodtan menj be. A bent levőknek is érdemes szem előtt tartaniuk néhány szabályt: ha valaki folyadékot önt a kályhára nem illik egyből elhagyni a forró helyiséget, hiszen azzal kiengedjük a párát. Kicsit várjunk, és csak utána hagyjuk el a szaunát.

Szaunázás szabályai – hogyan párásítsunk?

A szaunázás ideje alatt néha vizet kell önteni a forró kövekre, így tudunk párásítani. Vannak helyek, ahol a kabinban ez automatikusan történik, amikor a rendszer úgy érzi, hogy szükséges. Máshol a szaunamester szabályozza. Ahol pedig egyik verzió sincs, ott a szaunázók maguk párásítanak. Nagyon fontos, hogy ha többen vagyunk a forró helyiségben, akkor kérdezzük meg a többieket, hogy nem zavarja-e őket, ha vizet öntünk a kövekre. A folyadék általában tiszta víz, de előfordul, hogy illóolajokat is kevernek bele. Ha nincs odakészítve a víz, amit rálocsolhatunk a kövekre, kérdezzük meg a személyzetet, hogy mivel párásíthatunk.

Szaunázás szabályai – mit hagyjunk a szaunán kívül?

A papucsunkat mindenképp hagyjuk kint a szauna kabin előtt, hiszen a műanyagból készült papucsok nem nagyon bírják a magas hőmérsékletet, a szintetikus anyagok pedig elkezdenek belőle párologni. Ez nemcsak büdös lehet, hanem egészségtelen is. A másik a fürdőruhánk. Na ez már egy meredekebb kérdés, hiszen sokan szégyenlősek, nem akarnak ruha nélkül a szaunában tartózkodni. Pedig a bőrnek, testnek az a legjobb, és még csak nem is kell teljesen meztelennek lennünk, hiszen a szauna lepedőt pont ezért találták ki, csavarjuk be magunkat vele.

Meztelenség

Vannak, akik a szaunalepedőt sem szívesen használják, hanem meztelenül ülnek be a kabinba. Nekik is ajánlott egy törölköző vagy a lepedő, amit maguk alá raknak. Továbbá ügyelniük kell arra, hogy ne hozzanak másokat kellemetlen helyzetbe. Azaz ne sétálgassanak a helyiségben meztelenül, és ne vegyenek fel olyan testhelyzetet, ami mások számára irritáló lehet.

Felejtsük el a hangos hahotázást

Nemcsak a könyvtárban, a szaunában sem illik hangosan beszélgetni, valamint röhögcsélni. A nevetgélés és beszélgetés megzavarhatja mások nyugalmát. Sokan relaxálnak a szaunában, ezt vegyük mindig figyelembe és legyünk tekintettel rájuk. Ne a forró helyiségre tartogassuk szaftos vagy politikai témáinkat.

Tilos az evés és az ivás

A szauna helyiségben tilos enni és inni. Ételt és italt – kizárólag alkoholmenteset – egy-két órával szaunázás előtt, illetve után érdemes fogyasztani. Ha túlzottan jóllakunk előtte, akár rosszul is lehetünk a helyiségben. Utána is érdemes megvárni, míg testünk visszaáll a normál kerékvágásba, és ezután kezdjünk el étkezni.

Ha kedvet kaptál egy kiadós szaunázáshoz vagy éppen egy több napos pihenéshez valami klassz helyen, a Hétkúti Wellness Hotelt javasoljuk!

Hogy miért?

Hétkúti Wellness Hotelben finn szauna, fényterápiás szauna, aromakabin és infrakabin is található.

A finn szaunájuk kb. 10 főt tud egyszerre befogadni, hőmérséklete 90 °C. A szaunában alkalmanként szállóvendégeik számára szauna szeánszokat szerveznek. Szaunamesterük programjait mindig egy-egy téma köré szervezi. Pl. boros, jeges, aromás. A programok során a mester illóolajokkal illatosított vizet locsol a forró kövekre, vagy természetes anyagokból készít bőrápoló krémeket (pl. joghurt, méz, só) A testradír után kellemes hidratáló pakolás kerül a bőrre, amely felér egy komolyabb kozmetikai kezeléssel is.

A fényterápiás szaunájuk 60 °C-ra felfűthető. A fényterápiás szauna figyelmesen kiválasztott színek segítségével fejti ki gyógyító hatását. Szauna szeánszok között is használható.

Az infrakabinjuk 40 °C-ra felfűthető. A szaunában ajánlott tartózkodási idő 20-30 perc.

Aromakabinjuk hőmérséklete alacsonyabb: 30-40 °C. Főként növényi aromák (narancs, citrom, fenyő, nyír, menta) jellemzik. 

Valamennyi szaunát igénybe vehetik szállóvendégeik és külsős, a wellness részleget használó vendégeik is.

A Hétkúti Wellness Hotel ajánlatai >>>

További cikkek szauna témakörben:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here