Szaunázás menete – hogyan kell helyesen szaunázni?

szaunázás menete
szaunázás menete

szaunázás menete: Mint, ahogy a sportoknál is fontos a bemelegítés, valamint a szabályok betartása, úgy a szaunázásnál is szem előtt kell tartanunk néhány dolgot. A szabályok betartásával elkerüljük a rosszullétet, valamint maximálisan ki tudjuk használni a forró helyiség adta jótékony hatásokat. Lássuk hogyan! 😊

Szaunázás menete – mit csináljunk szaunázás előtt?

A szaunázást sosem szabad elkapkodni. Mindig úgy induljunk el, hogy kellő időt tudjunk szánni a szaunára és magunkra. Előtte semmiképp se fogyasszunk alkoholt és megterhelő ételeket se. Fontos a hidratáció szaunázás előtt is, hiszen a forró kabinban rengeteg vizet veszít a szervezetünk. Egy-két órával előtte érdemes enni és inni is. Az étel legyen könnyed, zsírszegény, a folyadéknak pedig a legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet iszunk. A szaunázás előtt zuhanyozzunk le, hogy eltávolítsuk a bőrünkről a krém és dezodor maradványokat, majd utána töröljük szárazra a testünket. Ékszereket ne hagyjunk magunkon, mert könnyen égési sérülést okozhatnak, ha átforrósodnak.

Szaunázás menete – miután beléptünk a forró kabinba…

Tartsuk szem előtt mindig, hogy milyen a közérzetünk, mennyire vagyunk jó passzban, és aszerint tervezzük meg a szaunában eltöltött időt. Általában 15-20 percig tartózkodjunk bent, de ha úgy érezzük ennél kevesebb idő is elég, hallgassunk testünk jelzésére, és menjünk ki lehűteni magunkat. Versenyt pedig ne űzzünk senkivel, hogy ki bírja tovább. Egy alapos szaunázás általában 3-4 fordulóból áll, természetesen pihenőidőkkel egybekötve. Aki pedig még kezdő, annak elég egy kör is, amíg a teste meg nem szokja ezt a fajta ,,terhelést”.

Szaunázás menete – jöhet a test lehűtése

Ha már úgy érezzük elég volt, menjünk ki és hűtsük vissza a testünket. A hűtést végezhetjük hideg vizes zuhanyzással vagy csobbanhatunk egyet a merülő medencében is. Ha ez utóbbit választjuk előtte mindenféleképp mossuk át testünket a zuhany alatt, hogy az izzadtságot ne vigyük bele a vízbe. Vannak, akik érzékenyek a hirtelen hidegre, nekik a 25-30 fokos vízzel való tusolás ajánlott inkább. Miután megszokták a hőfokot természetesen lehet hidegebbre is állítani a vizet, de csak fokozatosan, amíg kellemes.

Pihenés és hidratálás

szaunázás menete
szaunázás menete

Bármennyire is egészséges a szaunázás, a szervezet számára mégiscsak megterhelő folyamat, így utána pihenőidőre van szüksége a testünknek. Így semmi esetre se akarjunk még edzeni, úszni a forró kabin után, inkább nyújtózzunk el egy napágyon. A pihenésnek ugyanannyi ideig kell tartania, mint a szaunázásnak, de ha jól esik, lehet ezt az időt tovább nyújtani. A lustálkodás ideje alatt igyunk minél több szénsavmentes ásványvizet. Természetesen ne egyszerre, hanem szép fokozatosan pótoljuk a szaunázás során elveszített folyadékot.

Mindenképp legyen nálunk:

Fürdőlepedő, törölköző, köntös esetleg szaunasapka. A legtöbb helyen már adnak szaunalepedőt, de ha ebben nem vagyunk biztosak, kérdezzük meg a fürdőt ezzel kapcsolatban. Ha van minden, akkor már csak egy papucsra lesz szükség, amit persze a szauna helyiség előtt kell hagyni.

sapka szaunában
szauna sapka

Ki is az a szaunamester?

Sok helyen találkozhatunk szaunamesterekkel, akik feladata az, hogy még csodálatosabbá tegyék a szaunaélményt az embereknek. Az úgynevezett szaunaszeánszokon illóolajokat használnak a párásítás során, ami nemcsak a lelkünkre, hanem testünkre is jótékony hatást gyakorol.

Kinek nem ajánlott a szaunázás?

Bár számos jótékony hatása van, mégis vannak olyanok, akiknek nem ajánlott a szaunázás. Szívbetegség, magas vérnyomás és terhesség esetén csak és kizárólag akkor menjünk szaunázni, ha kikértük orvosunk véleményét. De ezekben az esetekben nem túlzottan ajánlott.

Ha kedvet kaptál egy kiadós szaunázáshoz vagy egy hosszabb pihenéshez, a balatongyöröki Hotel Panorámát ajánljuk Neked.

Wellness részlegük gyermekbarát, így az egész családnak kellemes pihenést és élményteli szabadidős elfoglaltságot biztosít. Finn szauna, infraszauna, gőzkabin, uszoda és élményfürdő biztosítja a tökéletes kikapcsolódásod.

Hotel Panoráma ajánlatai >>>

További cikkek szauna témakörben:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here