Szauna sapka – kellékek a szaunában

sapka szaunában
szauna sapka

Most biztosan meglepődtél… mégis hogyan kerül a szaunába sapka, mondhatnánk csizma az asztalra? Ha hiszed, ha nem egészen komoly múltja és kultúrája van a szauna sapkának. Lássuk mire jó!

Szauna sapka – kellékek a szaunában

Egyre nagyobb divat Magyarországon is a rendszeres szaunázás. A ,,régi motorosok” már elég jól ismerik a hatásait, valamint azt is, hogy mennyi ideig érdemes bent tartózkodni, és milyen kellékekkel lehet még komfortosabbá tenni a közös vagy épp az egyedüli izzadást. A speciális lepedőktől kezdve, a csodálatos olajokig, mézekig számtalan kellék segíti azt, hogy élménnyé váljon a szaunázás.

sapka szaunában
szauna sapka

Szauna sapka – jó, de mi is az a szauna sapka?

A szaunázás során az egyik legkellemetlenebb érzés, amikor a fejünk túlmelegszik. Ilyenkor nem is tudunk tovább bent tartózkodni a helyiségben. A szauna sapka egyik fő előnye, hogy nem hagyja a fejünket túlmelegedni. Ez a különleges fejfedő olyan anyagokból készül, melyek jól szigetelnek. Ilyen például a len és a gyapjú.

Szauna sapka – óvja a hajunkat

Míg a meleg arcbőrünknek kifejezetten jót tesz, hajunk és körmünk érzékenyen reagálhat rá a magas hőfokra. Ezért védelemre van szüksége. Hajkoronánk a 80-90 fokos forróságra kimondottan érzékeny. A nagy meleg töri, és szárítja a hajat. Szauna sapkával nemcsak a túlmelegedés ellen tehetünk, de a magas hőtől hajkoronánkat is megóvhatjuk vele.  

Szauna sapka gyapjúból

A legjobb szigetelést a nemezgyapjú nyújtja. Nem kell megijedni, nem fog szétfőni benne a fejünk, lévén természetes anyag, van egy természetes szellőzése is. A gyapjú lanolint vagyis gyapjúzsírt tartalmaz. Ennek köszönhetően pedig igen erős víztaszító hatással bír. A szaunázáskor ez nagy előny, hiszen így nem nedvesedik át túlzottan a fejünkön a vizes-gőzös helyiségben.

A nemezből, filcből, lenből készült szauna sapkát akár az úszósapkához is hasonlíthatjuk. Védi a hajat, a fejbőrt a forróságtól. Nemcsak a meleg levegő, hanem az izzadás sem tesz jót a hajhagymáknak, ez ellen is véd a különleges fejfedő.

Szauna sapka fajták:

Az egészen vicces, bohókás daraboktól az egyszerűbbekig számos sapka közül válogathatunk. Többféle színben, méretben is lehet kapni. A szauna sapka a közösségi szaunázás egyik elengedhetetlen kelléke. A vicces alakú nemezsapkákkal pedig igen jó hangulatot lehet teremteni a forró helyiségben.

Hogyan tisztítsuk a szauna sapkát?

Mivel a nemez jól formálható, így a sűrű mosás nem tesz neki jót. Persze erre is van megoldás a kíméletesség jegyében. A gyapjú szauna sapkákat kézzel érdemes tisztítani. Természetesen minden egyes szaunázás után érdemes kimosni, hiszen a párás, gőzös levegő miatt megtelepedhetnek benne a gombák, ha nem tisztítjuk rendszeresen.

Túlszaunázás ellen is jótékony

A szauna sapkákkal megvédhetjük magunkat, ráadásul megelőzhető vele az úgynevezett túlszaunázás is– fejfájás, hányinger -, ami úgy alakul ki, hogy sokáig éri a forró levegő a fejünket.  

Szaunázás utáni teendők

Ennek ellenére érdemes a szaunázás után hajat mosnunk, valamint feltenni egy mély tápláló hajpakolást. Ezt igencsak meghálálja majd a hajkoronánk. A szaunázás után fontos a bőrápolás is. Az első lépés az, hogy pótoljuk az izzadással elveszített folyadékot. Mindenféleképp alkoholmentes, cukormentes, szénsavmentes italt fogyasszunk. Továbbá a hideg vízzel való öblítés után jöhet a testápoló krém is.

Ha szükséged van egy kiadós szaunára esetleg egy hosszabb pihenéssel összekötve, ide menj! 😉

A szigetközi Diamant Hotel 4000 m2 alapterületű épületegyüttese az 5 hektáros Duna part természetes csodájával gondoskodik a teljes testi-lelki feltöltődésedről. Wellness Oázisuk kültéri és beltéri medencékkel, élménymedencével, jakuzzival és panoráma szaunával segíti a tökéletes pihenésed!

MEGNÉZEM A HOTEL DIAMANT AJÁNLATAIT >>>

Az ajánlatok megtekintéséhez kattints a piros gombra!

Hotel Diamant
Diamant Hotel

További cikkek szauna témakörben:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here