Szauna etikett – viselkedési alapszabályok a szaunában

szauna_illemtan

Szaunába lazulni megyünk. Persze, nyilván ott lebeg előttünk a cél, hogy gyönyörűvé varázsoljuk a bőrünket, kiizzadjuk az influenzát, vagy preventíve, hogy ne is kapjuk meg. De aki járt már a forró gőzben, az tudja, hogy a melegben úgy elernyed az ember, mint a tarkón ragadott macska. Hogy nehogy elrontsuk a régen várt, jól megérdemelt pihenést egy kis oda nem illő szociális szorongással, most összeszedjük a szaunai viselkedés speciális szabályait. Nem lesz nehéz megjegyezni, mert logikus.

szauna_illemtan
szauna etikett

A szaunába alapos zuhanyozás után, szárazra törölt testtel illik belépni. Papucsot levesszük. Eredetileg meztelenül kellene szaunázni, Finnországban például hülyének is néznének, ha bikiniben ülnénk a fapadra, itthon azonban ettől nem igazán kell félnünk: a legtöbb fürdőben és szállodai wellness-ben majdnem biztos, hogy mindenki fürdőruhában lesz. Az ilyesmit egyébként érdemes előre kifigyelni, vagy megkérdezni a recepción, mert bizonyos szempontból tényleg sokkal kényelmesebb pucéran, vagy törölközőbe burkolva izzadni, mint fürdőruhában. Ha van rá lehetőség, ki ne hagyjuk! Másrészt viszont nyilván elég kínos lenne meztelen belépni oda, ahol mindenki testén ott feszül a lastex, szóval tájékozódjunk.

Ne kezdjünk el tanakodni a nyitott ajtóban, hogy hová telepedjünk, ráér az egy lépéssel beljebb is. Próbáljunk meg úgy igazodni, hogy minél kevésbé zavarjuk a többieket! Ha már bent vagyunk, és kényelmesen elheveredtünk, de látjuk, hogy még öten helyet keresnek, illik egy kicsit összébb húzni magunkat. A homokórát, ha üzemben van, ne piszkáljuk, biztosan igazodik hozzá valaki. Ha lepergett, megfordíthatjuk magunknak.

Semmiképpen se üljünk közvetlenül a fára, mindig helyezzünk magunk alá száraz törölközőt, vagy szaunakendőt! Csevegni lehet, de ne hangoskodjunk. És végül: ne kezdjünk el bent testradírozni, meg luffaszivacsozni, meg fésülködni, senki se kíváncsi más elhalt hámsejtjeire. Ezt majd a zuhany alatt intézzük inkább.

Végül pedig, ha nincs külön szaunázás utánra kihelyezett merülő medence, a közös úszómedencébe nem illi belecsobbanni az izzadt testünkkel. Válasszuk ilyenkor inkább a zuhanyozást!

A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy – néhány kivételtől eltekintve – általában többen vannak a szaunában az alkalmi, mint az életmódszerű izzadók, vagyis ne rökönyödjünk meg, és ne nézzünk csúnyán azokra, akik nem viselkednek a föntiekben leírt, kifogástalan módon. Mindenki fejlődőképes ugyanis, ha jó példát lát maga előtt.

Írta: Borsos Bori

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here