Hogyan próbáljuk megvédeni személyes terünket a buszon?

buszon_utazni

 

Egy tanulmány a naponta a munkahelyükre ingázó dolgozók taktikáit elemezte ki, amit annak érdekében vetnek be az emberek, hogy a többi utas ne üljön közvetlenül melléjük, vagy legalább elkerüljék a beszélgetést.

A szemkontaktus kerülése, a gyűlölködő arckifejezés, vagy ha a mellettünk lévő üres székre helyezzük méretes táskánkat, mind olyan taktikának számít, amit annak érdekében vetünk be, hogy elkerüljük a közvetlen kontaktust a többi utazóval, és hogy megakadályozzuk, hogy a mellettünk lévő ülésen foglaljanak helyet. A tanulmány szerzői szerint ezek a taktikák mind a nonszociális elkerülő viselkedés részei.

 

A kutatók összesen három éven keresztül járták távolsági buszáratokkal az Egyesült Államokat, és megfigyelték és elemezték az ingázók íratlan szabályait a kontaktuskerüléssel kapcsolatban. Az ingázók egyik legfontosabb íratlan szabálya, hogy amíg van máshol hely, addig nem ülnek közvetlenül egymás mellé, de amint a sorok kezdenek feltöltődni utasokkal, az ingázók azonnal elkezdik alkalmazni a kontaktuskerülő taktikákat, hogy nehogy valaki melléjük üljön.

 

„Ilyenkor a legtöbb utas kerüli a szemkontaktust, mogorván maga elé mered, belemélyed egy könyvbe, vagy újságba, illetve nyomogatni kezdi a mobiltelefonját”, mondta Esther Kim, a Yale Egyetem professzora. „Szintén nagyon gyakran alkalmazott kontaktuskerülő stratégia, ha valaki alvást színlel, illetve fülébe dugva a fülhallgatót zenehallgatásba kezd, a lényeg mindig csak az, hogy ne vegyünk tudomást a másik emberről.”

 

buszon_utazni

 

 

Időnként előfordul, hogy egy-egy ingázó egy kabátot terít a mellette lévő ülésre, mintha a szék foglalt lenne, és a kabát gazdája éppen csak kiment a mosdóba, de néhányan nem fáradoznak ezzel, hanem egyszerűen azt állítják, hogy a szék foglalt, ha valaki le szeretne ülni melléjük.

 

Kim professzor megfigyelte, hogy az a stratégia egészen addig alkalmazható, amíg a buszvezető be nem mondja a hangosbeszélőbe, hogy a busz hamarosan megtelik, ezért az utasoknak minden ülőhelyet el kell foglalniuk. Ilyenkor lép életbe az új stratégia: kerüljük el mindenáron, hogy mellénk üljön az „örült fickó”, vagy a „fura alak”. Tehát az új cél az egyedül ülés helyett a normális ember mellé kerülés.

Forrás: medipress.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here