A nátha kezelése

natha7

 

natha5Egy tüsszentéssel kezdődik, váladékképződéssel, gyengeségérzéssel, köhögéssel folytatódik – mindannyian jól ismerjük a nem kívánatos őszi-téli vendég, a nátha kísérő tüneteit. De mi is a nátha tulajdonképp, és hogyan tessékelhetjük ki a szervezetünkből? Az alábbiakban következzen erről egy rövid összeállítás.

 

Ismerős ismeretlenvírustámadás

Ha meg akarjuk fogalmazni, mi is a nátha valójában, a legtöbben csak tüneteinek felsorolásáig jutunk. A nátha hivatalosan a felső légúti hurut névre hallgat, bár e sorok írója bevallja, e szókapcsolatot először hallva le sem esett neki azonnal, hogy régi ismerősről van szó.natha4

Amikor megfázunk, mindössze annyi történik, hogy elkapunk valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzést, no nem különösebben súlyosat, csak olyan ráncba szedhető fajtát, amivel szervezetünk alapjáraton is meg tud birkózni némi idő elteltével, külső rásegítés nélkül. A tünetek lényegében azt jelzik, hogy immunrendszerünk hadakozik valamivel odabent.

Nem a véletlenen múlik, hogy mikor leszünk náthásak és mikor nem; ha a véletlenen múlna, lépten-nyomon megfázásos tüneteket produkálhatnánk. Immunrendszerünk ugyanis alapesetben remekül elboronálja az ilyen-olyan vírustámadásokat, még mielőtt azok ágynak döntenének; ha erre nem képes, annak oka van. Nevezetesen, hogy védekezőrendszerünk nincs a topon, szervezetünk kifáradt, lemerültek a tartalékai, ezért ki van téve minden csip-csup vírus garázdálkodásának.

 

A nátha lelki okai

A megfázás azt jelzi, hogy túlpörögtünk, kimerültünk, és ideje visszavenni a regenerálódás érdekében. A háttérben állhat túlhajszoltság, de valamilyen külső vagy belső konfliktus is, ami igénybe veszi az erőforrásainkat; a választ a miértre csak mi találhatjuk meg. Mi viszont megtalálhatjuk, és érdemes elidőzni azzal, hogy változtassunk valamin: pihenjük ki magunkat, vagy nézzünk szembe a problémával, hogy testünk rövidesen visszatérhessen a védekezőképes állapotba.

natha1

 

Népi gyógymód nátha ellen

Ha náthásak vagyunk, mindenképp szabadságoltassuk magunkat az élet körforgásából (ennyit megérdemlünk). A gyógyulás útján hamarabb végigérünk, ha bevetünk különféle immunerősítő praktikákat. A természet „kombinált immunerősítő készítménye” a propolisz, naponta többször kanalazgatva csodákra képes. A tea, étrend-kiegészítő, szirup formájában is kapható bíborkasvirág, echinacea szintén fokozza a szervezet védekezőképességét. A bioboszorkányok fegyvertárából nem hiányozhat a zsálya, a borsikafű, a lándzsás útifű (amely elsősorban a köhögéses tüneteket kezeli), illetve a fűszerként népszerű kakukkfűből teát főzve szintén megtámogathatjuk egészségünket. A hársfavirágzat és a bodza teafőzete jól bevált népi gyógymód a megfázásos tünetek kezelésére.

 

Tünetmentesítők a gyógyszertárbólnatha8

Anno egy gyógyszerész ismerősöm sütötte el a poént, hogy meggazdagszik, aki a nátha ellenszerét felfedezi. A jelenleg rendelkezésre álló rengeteg „csodaszer” ugyanis csak a tüneteket tudja enyhíteni, így segítve elviselni az időt, amíg szervezetünk leküzdi a vírust. Igaz, a gyógyulást felgyorsíthatjuk a szokásosnál nagyobb mennyiségű folyadék, például levesek, tea, víz fogyasztásával. Az aduásznak tartott mézes-citromos tea azért vált be olyan jól, mert egyrészt folyadékbevitelt jelent, másrészt a méz jótékony hatással van az immunrendszerre, a citrom pedig felér egy C-vitamin bombával.

A patikában beszerezhető köptetők segítik a sűrű váladékozás megszüntetését oly módon, hogy vagy befolyásolják (csökkentik) a képződő nyák mennyiségét, vagy serkentik kiürülését. Az orrdugulás enyhítésére beszerezhetünk orrspray-t, ami a benne található érösszehúzó anyaggal csökkenti az orrban képződő váladék mennyiségét, bár ügyeljünk adagolásukra, mert kiszáríthatják az orrnyálkahártyát. Az orrdugulás megszüntetésére ismert népi praktika a sós vagy szódabikarbónás vízzel történő gargalizálás. A légutakban lerakódott váladék köhögésre ingerel: hurutos köhögés esetén köptetők, száraz köhögés esetén szimpla köhögéscsillapítók szedése javasolt. Ha pedig fáj a torkunk, kapjunk be torokcukorkát, ami a szopogatós cukor álcája mögött valójában fertőtlenítő és érzéstelenítő hatással rendelkező kombinált készítmény.

Szabó Elvira

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here