Étkezési zavarok (bulimia, anorexia, túlsúly)

étkezési zavarok bulimia anorexia
étkezési zavarok bulimia anorexia

Csizmadia Dalma Dóra pszichológust kérdeztük az étkezési zavarokról (anorexia, bulimia, túlsúly), azok okairól, kezelésükről. Étkezési zavarok:

Először is tisztázzuk, mi számít étkezési zavarnak?

Étkezési zavarról akkor beszélünk, ha a testtömeg-index kórosan alacsony vagy magas, és az evés egészen más szerepet tölt be a személy életében, mint ami a valódi szerepe lenne. De akkor is étkezési zavarról beszélünk, ha túl nagy vagy túl kismértékű kontrollt gyakorol valaki az evési szokásai fölött. Valamint az is az étkezési zavarnak számít, ha túl intenzív érzéseket él meg valaki az étkezésekkel kapcsolatban.

Milyen fajtái vannak az étkezési zavarnak?

Étkezési zavar az anorexia, a bulímia és az obesitas (azaz elhízás).

Mi az anorexia? Mitől alakul ki ez a kóros testkép?

Az anorexia testképzavarral jár. Mindig kövérebbnek látja magát az anorexiás, mint amilyen a testalkata valójában. Tartósan koplal a fogyás érdekében, sőt súlyos esetben akár kórházba kerülhet, ahol infúzióval táplálják, ha életveszélyes állapotba kerül. Irreálisan látja magát. Nem lehet megmagyarázni neki, hogy így szép, ahogy van. Általában több ok áll a háttérben. Lelki okok mellett rákap a diétázásra a személy. Úgy látja, hogy ezzel a kezében tarthatja a kontrollt. Kiskamaszok és kamaszok különösen veszélyeztetettek, főként, ha tetszeni akarnak a kortársaiknak. Ez vezeti őket ahhoz, hogy folyamatosan” faragjanak” magukon.

Meg lehet-e előzni ezt a fajta lelki problémát, az anorexiát?

Rendkívül fontos, hogy otthon a szülőkkel egy meleg, bizalmas, támogató érzelmi légkör vegye körül a fiatalt. Így kisebb eséllyel kerül ebbe a csapdába.

Hogyan lehet segíteni azon, aki az anorexia  elszenvedője?

A szülők, családtagnak kell észrevenni és jelezni. Az viszont már az érintett felelőssége, hogy elmegy-e a terápiára.

Mennyire eredményesek a terápiák az anorexiások esetében?

Azt gondolom, hogy csak a terápia hatékony, mert önmagában sem a gyógyszeres kezelés, sem valamilyen ezoterikus vagy természetgyógyász kezelés nem elég.

Hogyan ismerhetjük fel a másik étkezési zavart, a bulimiát?

A bulimiában szenvedőt a kontrollálatlan túlevés jellemzi, melyhez társul a falási rohamokat kompenzáló tevékenység is: a hánytatás, hashajtó szedése vagy rendkívül fokozott mértékű testmozgást végez az érintett. A bulimiában szenvedő szégyenli a falási rohamokat, általában titokban eszik, amikor senki nem látja, például éjjel ráront a hűtőre és összességében iszonyatos mértékű kalóriabombát töm magába.

étkezési zavarok bulimia anorexia
étkezési zavarok bulimia anorexia

Milyen rizikófaktorok segítik elő a bulimia kialakulását?

Problematikus anya-gyerek viszony következtében alakul ki a bulimia.

Hogyan lehet gyógyítani a bulimiát?

A bulímia mind csoportterápiával, mind egyéni terápiával is gyógyítható.

Hogy jöhetünk rá, hogy ismerősünk, vagy közeli családtagunk bulimiás? Mik a bulimia árulkodó jelei?

Elégedetlen önmagával, éjjel rájár a hűtőre, hányás hangjait halljuk a mosdóból, túlságosan el van foglalva a súlyával, kinézetével, nem látja reálisan önmagát. Éjszakánként drasztikusan csökken a hűtő tartalma, nap közben viszont igyekszik visszafogni az étkezéseit. Romlanak a fogai a hányásoktól.

Hogyan zajlik a terápia a bulimiával érintettek számára és mennyire eredményes?

Ha valaki felismeri a problémáját, és kifejezetten evészavarokkal foglalkozó pszichoterapeutát vagy klinikai szakpszichológust felkeres és kitartóan eljár a terápiára. Mindeközben a felismeréseken túl igyekszik a megbeszélt dolgokban együttműködni. Fel kell tárni a kiváltó okokat, fenntartó tényezőket, az érzelmi és a gyakorlati megvalósítás oldalával is foglalkozni kell.

A túlsúly:

Mennyire gyakori, hogy a túlsúly lelki problémákat okoz?

Szinte mindig, azért is, mert az elhízásban kiemelt szerepe van már eleve lelki okoknak.

 Egyáltalán mikor beszélünk túlsúlyról?

25-ös BMI felett túlsúlyról, 30 BMI felett elhízásról beszélünk.

 Mit tegyünk, ha nem az étel, hanem a hormonok felelősek az elhízásért?

A hormonok sok esetben felelősek a hízásért, azonban megfelelő diétával és rendszeres testmozgással még hormonális zavar esetén is bár nehezebben, de a legtöbb esetben elérhető az optimális testsúly. Előfordul, hogy lelki okok miatt olyan életmódot folytat valaki tartósan, ami később hormonzavarokhoz is vezethet, így aztán a hormonokra hat a megváltozott életmód. Sokszor nélkülözhetetlen tehát az életmód rendezése /táplálkozás és mozgás/ a hormonok rendbe tételéhez.

Vezethet-e szorongáshoz, depresszióhoz az elhízás? Ha igen, miért?

Igen, főként, ha a személy úgy érzi, hogy képtelen megküzdeni a helyzettel, nem tud úgy változtatni, ahogy szeretne. Akadályozza az önelfogadást, rontja az önbecsülést, fél a személy attól, hogy megváltozott testtel már nem szerethető, és kevesebb elismerést kap, illetve sikertelenebb a párkapcsolatban. Az elhízás mögött már eleve gyakran a szorongás lehet egy lelki ok, amelyet az evéssel próbál tompítani a személy.

Csizmadia Dóra Dalma honlapja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here