Csökkenti a szorongást a dohányzásról való leszokás

leszokni_a_dohanyzasrol

leszokni_a_dohanyzasrolA sikeresen leszokott dohányosok szenvedélyük feladása után sokkal kevésbé hajlamosak a szorongásra – állítják a szakértők.

Bár sokak szerint a dohányzás segít leküzdeni a stresszt, az egyik szaklap tanulmányából nemrég az derült ki, hogy épp a leszokás segítheti a szorongás megszűntetésében.

A tudósok 500, a brit állami egészségügyi rendszerben kezelt leszokni vágyó dohányos állapotát kísérték figyelemmel. A fél év alatt sikeresen leszokó 68 beteg esetében a tudósok jelentős szorongás-csökkenést figyeltek meg. A szorongáscsökkentő hatás különösen jelentős volt azoknál, akik kedélybetegek voltak, vagy rendszeresen szorongásos tüneteket észleltek magukon.

A szakértők szerint a kutatási eredményeket a dohányosok ösztönzésére is fel lehetne használni, sokan ugyanis úgy gondolják, hogy a leszokástól csak még stresszesebb lesz az életük, pedig úgy tűnik, ennek épp az ellenkezője az igaz.

A sikertelen leszokás ugyanakkor némileg növelte a stressz- és szorongás-szintet az amúgy is kedélybeteg dohányosok esetében. A csupán az élvezetért füstölők esetében a visszaszokás nem okozott lelki megrázkódtatást. A tudósok szerint a dohányosok – főleg azok, akik a feszültségoldás miatt gyújtanak rá – felkelés után általában azért gyújtanak rá, hogy az elvonási tüneteket, köztük a szorongást is, csökkentsék. A leszokás után ezek a szorongásos epizódok eltűnnek, így összességében a dohányosok sokkal jobban fogják érezni magukat.

A tudósok remélik, hogy a kutatási eredmények hatására és újévi fogadalomként sokan megpróbálkoznak majd a leszokással az idei évben.

Forrás: medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here