A savtalanítás létfontossága 2.

gyumolcsok3

Már Hippokratész is azt mondta i.e. 400-ban: „Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb.”

A közeg kétfajta eltérést mutathat, egy bizonyos anyag hiányát vagy feleslegét, de e kettő egyszerre is jelentkezhet. Ha a közegnek nem megfelelő az ellátottsága, a sejtek túl kevés létfontosságú tápanyagot, vagyis vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet kapnak. Minél nagyobb a hiány, a sejtek annál kevésbé képesek ellátni feladataikat. Ha a hiány hosszú ideig tart vagy túllép egy bizonyos mértéket, a sejtek elhalnak.

Ugyanez történik akkor is, ha káros anyagok özönlik el a közeget. Ezek az anyagok korlátozzák az oxigén- és tápanyagszállítást, akadozni kezd a melléktermékeknek a sejtekből történő elszállítása, amíg a sejtek végül megfulladnak a saját hulladékukban. A túlterhelés kezdetben működészavarokhoz, gyulladásokhoz vezet, később azonban- ha nem változik a helyzet- a szövet szétroncsolódásához. Ebben a helyzetben a test alapos és rendszeres savtalanítása az egyetlen hatékony segítség.

A test többnyire évtizedekig tartó túlsavasodása után már nem elég az, ha a táplálkozás terén átállunk a bázisképző élelmiszerekre, például a gyümölcsre, a zöldségre és a burgonyára. Hosszabb időn át szükségünk van étrend- kiegészítőkre is elsősorban azért, hogy lehetővé tegyük a test ásványianyag-készletének újraépítését.

gyumolcsok3

 

A mély lélegzetvétel is savtalanítja a testet, ahogy a táplálék gondos megrágása és a nyállal való alapos elegyítése is fokozza annak lúgosodását.

A legtöbb sav az élelmiszerek , elsősorban a túl sok fehérje révén jön létre. Ha az ember idősebb korban fehérjében szegényen táplálkozik, azzal jelentősen meghosszabbítja az életét. Hogy kimossuk a belekből, sejtekből stb. a salakanyagot és a savakat, minden nap, lehetőleg már reggel „el kell árasztanunk” a szervezetet bázisokkal. 

A test acidózisa a rák kialakulásának alapja is, amelynek mindig elsavasodott közegre van szüksége. Az arthosis sem feltétlenül öregkori tünet csak idős korban gyakrabban jelentkezik, mert a porcok különösen sok bázist tartalmaznak, és belőlük vonja el a test, ha túlsavasodott. Így valami kristályos „ smirgli” marad belőlük, amely elkoptatja az ízületeket.

Az alapos savtalanítás végül lelki és testi egészséghez vezet. A bőrön keresztül zajló megtisztulás érdekében ajánlott a legalább kétórás időtartamú fürdő, (kilúgozó fürdő) -a fürdővíz pH értékét szódabikarbónával állíthatjuk be 8,5 –re.  Megelőzhetjük a migrénrohamokat és a szénanátha tüneteit, ha az első tünetek jelentkezésénél vagy előtte egy pohár meleg, illetve forró vízben (nem ásványvízben) feloldva beveszünk egy púpozott kanál szódabikarbónát.

Minden egyes savtalanításnál ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre, hogy a szervezetből ki tudjuk mosni a lerakódott savakat. Ha a vizelet továbbra is savas kémhatású marad, pedig mi savtalanító szereket vettünk be, akkor nem volt elegendő a mennyiség.

A sav – bázis egyensúly helyreállítása döntő lépés lehet azon az úton, amely az egészséghez és vitalitáshoz, így az életörömhöz vezet. Mert a sav – bázis egyensúly az egész szervezet minden funkciójának alapja.

A fokozódó elsalakosodás miatt egyre nehezebbé válik az egyes sejtek ellátása. A szervezet a vérnyomás növelésével próbál javítani a helyzeten, hogy ellensúlyozza az erek nehezebb átjárhatóságát. Ha ilyenkor csak vérnyomáscsökkentőt szedünk, csökken ugyan a vérnyomás, de ez csak ront a helyzeten.

A túlsavasodás a karrier egyik legnagyobb akadálya is, mert az egyensúly felborulása miatt, veszítünk a kitartásunkból, kevésbé tudjuk kompenzálni a stresszt, és állandó agresszivitással küzdünk. A túlsavasodásban szenvedő ember nem tud megnyugodni, állandóan felajzottnak és túlterheltnek érzi magát. Mindez azonban elmúlik, amint rendszeresen bőséges bázissal segítünk a testünknek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here