Szalmonella fertőzés tünetei

Nyáron hajlamosabbak vagyunk összeszedni gyomorrontást, ha fertőzött ételt fogyasztunk el. Most utánajártunk, melyek a szalmonella fertőzés tünetei, és hogyan lehet megelőzni.

Mi a szalmonella?

szalmonella fertőzés tünetei
szalmonella fertőzés tünetei

Hazánkban a betegség gyomor-bélhuruttal járó formája fordul elő leggyakrabban. A fertőzés a nyári hónapokban igen gyakori, hiszen a baktériumok a meleg hatására a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben elszaporodnak. A kórokozó a széklettel ürül, viszont a kézmosás hiányában előfordulhat, hogy a beteg megfertőz másokat is.

Honnan tudjuk, hogy szalmonellásak vagyunk?

szalmonella fertőzés tünetei
szalmonella fertőzés tünetei

Ha fertőzött élelmiszert fogyasztunk 8-48 órával később elkezdenek megjelenni a kellemetlen tünetek. Hányás, hányinger, hasmenés, alhasi görcsök lehetnek. De hidegrázás és láz is előfordulhat. Ha nem következik be szövődmény, akkor a tünetek 3-5 nap után maguktól elmúlnak. Ezek után a betegek egy része tünetmentes hordozóvá válhat. A szalmonellát széklet mintából állapítják meg, közösségbe csak az mehet vissza, akinek negatív a székletmintája, hiszen a hordozó könnyen átadhatja másoknak is a betegséget.

A fertőzés kezelése:

Ha nincs szövődmény, nem kell az antibiotikum sem. Ilyenkor csak diétára, megfelelő folyadék és sópótlásra, hányás, láz és hasmenés csillapításra van szükség. A betegnek nem árt otthon pihennie pár napot, hiszen a szervezet nyugalmi állapotban hamarabb regenerálódik. Szövődmény akkor alakulhat ki, ha az immunrendszer nem megfelelően működik, így a baktérium bejut a véráramba. Ilyenkor a betegség nem szűnik meg egy hét alatt, elhúzódik sokáig, az orvos ilyen esetekben antibiotikumot ír fel. Ha túlságosan gyenge a szervezet, akár infúziós kezelést is elrendelhet.

Megelőzése:

A betegség megelőzhető, ha megfelelően tisztán tartjuk a konyhai eszközöket valamint pultokat. Továbbá figyelnünk kell arra is, hogy az élelmiszer megbízható helyről származzon, tárolására pedig fordítsunk nagy figyelmet. Nagyon fontos a mellékhelyiségek fertőtlenítése és a rendszeres kézmosás. Ha elutazunk ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk csapvizet, válasszuk inkább a palackozott ásványvizeket és üdítőket.

Gyomorkímélő étrend:

szalmonella fertőzés tünetei
szalmonella fertőzés tünetei

Ha esetleg megfertőződünk fontos, hogy kíméljük gyomrunkat és az emésztőrendszerünket. A hasmenés hatására számtalan vitamin és ásványi anyag kiürül a szervezetből. Ezért ilyenkor elengedhetetlen a megfelelő folyadék és sópótlás. Válasszunk jó minőségű sót. Pirítsuk meg kicsit jobban a kenyeret, amire egy kis vajat kenünk és megsózzuk. De kiváló lehet még a főtt rizs, a főtt répa. Továbbá a lereszelt alma. Hiszen lereszelve képes védőfalat képezni a bélben, valamint tisztítja és nyugtatja is azt. Az alma pektinben gazdag, amit a szervezetben élő baktériumok olyan vegyületekké alakítanak át, amik védik a bélhártya felületét. Leköti a toxikus anyagokat és segíti a szervezet méregtelenítését. Nyugodtan fogyaszthatunk banánt is. A banán segít megfogni a székletet.

Ha betartjuk a kímélő étrendet és figyelünk a folyadék és sópótlásra hamarabb kitisztul a baktérium a szervezetünkből.