Parlagfű allergia tünetei

parlagfű allergia tünetei
parlagfű allergia tünetei

Parlagfű allergia tünetei: A parlagfű virágzás szezonjában rengeteg ember küzd az általa kiváltott allergia kínzó tüneteivel. Lássuk melyek ezek, és mit tehetünk ellene!

Parlagfű allergia tünetei – mi is az a parlagfű?

parlagfű allergia tünetei
parlagfű allergia tünetei

A parlagfű (Ambrosia) az őszirózsafélék növénycsaládjának egyik nemzetsége. Carl von Linné nevezte el Szent Ambrus (Ambrosius) milánói püspökről. A nemzetség fajai Észak-, Közép- és Dél-Amerikában honosak. A parlagfű az emberi közvetítés útján jutott el más földrészekre. A nemzetség tagjai közül az ürömlevelű parlagfű Európában valószínűleg a 19. század végén terjedt el. Ez a fajtája egyik legismertebb gyomnövényünk, mezőgazdasági és egészségügyi kártétele rendkívül jelentős. A parlagfű Magyarország szántóföldjein és egyéb területein évről évre óriási számban jelenik meg.

Parlagfű allergia tünetei

parlagfű allergia tünetei
parlagfű allergia tünetei

A pollen egy immunológiai reakciót indít el, vagyis az ártalmatlan virágport veszélyes anyagként érzékeli a szervezet. Ez a ,,hibás bekódolás” pedig a következő találkozáskor is visszatér. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy a testünk ilyenkor kórokozóként tekint a szervezetbe jutó virágporra és felveszi a harcot ellene. Ilyenkor alakulnak ki a kínzó tünetek.

Aki allergiás gyakran tapasztal duzzanatokat, kivörösödést, viszketés, tüsszögési rohamokat. De akár légszomj, gyomor-bélrendszeri problémák, fejfájás, alvászavar és depresszió is kialakulhat. Fontos, hogy ha a tünetek megjelennek ne legyintsünk rá, időben menjünk orvoshoz, hiszen a kezeletlen allergiából akár asztma is kialakulhat. De kellemetlen bőrtüneteket is okozhat, ez elsősorban az ekcémás betegeket érinti. A szezonban az ekcémás tünetek felerősödnek, fokozódnak.

Parlagfű allergia tünetei – mit tehetünk ellene?

Figyeljük a növények virágzási naptárát, valamint az aktuális pollenhelyzetet, ami nagyban függ az időjárástól is. Ha felkészültek vagyunk nem hatalmasodik el rajtunk az allergia.

Parlagfű allergia tünetei – szellőztetés

parlagfű allergia tünetei
parlagfű allergia tünetei

Amikor a parlagfű pollenje magas koncentrációban van jelen a levegőben tartsuk inkább csukva az ablakokat és inkább este szellőztessünk. Ideális megoldás lehet még a légkondi, hiszen úgy napközben szellőztetés nélkül megoldható a levegő hűtése. Viszont ügyeljünk arra, hogy a klíma berendezésünk rendszeresen legyen takarítva, hiszen, ha ez nem így van akkor csak erősödnek a kellemetlen tüneteink.

Távolítsuk el környezetünkből a növényt!

Ne hagyjuk, hogy elszaporodjon udvarunkban, munkahelyünk kertjében ez a gyomnövény. Célszerű még a virágzás előtt kiirtani, az eltávolításának a legegyszerűbb és legjobb módja, ha gyökerestől kitépik.

Parlagfű allergia tünetei – Enyhítsük a tüneteket!

A kellemetlen tünetek enyhítésére rendelkezésünkre állnak szájon át bevehető tabletták, az antihisztaminok. Ezek nem csak a tünetek enyhítésére, hanem a megelőzésre is alkalmasak. Segítségünkre lehetnek még az orrcseppek, orrspray-k és a szemcseppek is. Azonban ne feledjük ezek mellékhatásait! Az orrspray-től az orrnyálkahártya kiszáradásán túl akár a szaglásunkat is elveszthetjük.

Alternatív megoldás – homeopátiával a parlagfű allergia ellen

A parlagfű allergiára hatékony és tartós megoldást nyújt a homeopátia is. A homeopátiás kezelés során fontos megtalálni az úgynevezett alkati szert, amit a kliens mentális, érzelmi, fizikai és általános tüneteinek összegzése után állapít meg a homeopátiás szakember. Az alkati szert magas potenciálban, heti, vagy havi alkalommal kell szedni, már az allergén mentes időszakban is. A régebben fennálló panaszokra is megoldást jelent, persze nem egyből, de hosszabb kezelés után akár teljesen kioltható az allergia. Itt azt is fontos megjegyezni a homeopátia nagy előnye, hogy mellékhatás mentesen, természetes módon gyógyítja a betegségeket. Valamint azt is jó tudni, hogy a homeopátia mellett egészen nyugodtan adhatók az allergia gyógyszerek, hiszen nem lépnek kölcsönhatásba. Amikor pedig úgy érezzük, hogy javulnak a tünetek, a gyógyszereket fokozatosan lehet csökkenteni, majd elhagyni.

További cikkek allergia témakörben:

allergia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here