Premenstruációs szindróma (PMS)

PMS

Mi a PMS?

Aki szenved benne az tudja 🙂 Visszatérő, kellemetlen fizikai és érzelmi tünetcsoport, mely  a menzeszt megelőző 7-14 napon belül lép fel, és a vérzés megjelenésével szűnik meg. Nem igényel nagy számolást belátni, hogy a termékeny korú nők életének a felét is megkeserítheti (nem beszélve a közvetlen hozzátartozókról…) A pontos ok máig ismeretlen, így a terápia is főleg tapasztalati.

Fizikai tünetek:
 • puffadás
 • emlőfájdalom
 • bokaduzzanat
Pszichés tünetek:
 • ingerlékenység,
 • súlygyarapodás-érzés(!)
 • agresszivitás
 • depresszió
 • koncentrációs képtelenség
 • étvágyfokozódás
 • levertség
 • álmatlanság

Barátcserje, a barátod

A Vitex agnus castus magyar neve állítólag onnan származik, hogy nemi vágyat elnyomó tulajdonságot tulajdonítottak neki, a szerzetesek a növény bogyóját fogyasztották. Alkalmazása a régmúltba nyúlik vissza, de igazából  ötven éve sikertörténet. Többféle hatásmechanizmus is szóba jön, mivel többféle receptorhoz is vonzódik a kivonat. Számos klinikai vizsgálatban tanulmányozták. Placebóval kontrollált vizsgálatban (azaz, amikor az egyik csoport hatóanyag nélküli szert kap, a másik csoport a vizsgált hatóanyagot, de senki nem tudja hogy valójában mit kap) azt találták, hogy a barátcserje-kivonat a harmadik ciklus végére jelentősen csökkentette a mellfájdalmat. A többi tünettel kapcsolatban is hasonló eredményeket találtak. (Annyit azért meg kell jegyezni, hogy a tünetcsoport kifejezetten pszichés jellege miatt maga a placebo hatás is erős.)
Több vizsgálat is arra jutott, hogy legalább három hónapos kezelés kell a maximális hatásosság eléréséhez.

A kedélyállapot javítása

Igazán lehangolt kedélyállapotban szóba jönnek a külön erre való gyógynövényi szerek. Az orbáncfű az ókor óta alkalmazott 30-60 cm-s évelő. Számos klinikai vizsgálat szerint enyhe és középsúlyos depresszióban az orbáncfű hatékonysága hasonló a szintetikus szerekéhez. Napi adagja 2-4 g. Modern készítményekben ellenőrzik a hatóanyag dózisát, az otthon betakarított orbáncfűből készült főzetkészítés az adagolás bizonytalansága miatt nem ajánlott.  Hatása nem alakul ki rögtön, kb. két hétig muszáj türelmesnek lenni, a kezelés időtartama általában 4-6 hét. Értelemszerűen tehát ez elhúzódó és súlyos esetekben jön szóba, amikor a PMS-ből származó lehangoltság alig vagy nem is különböztethető meg az egyébkénti kedélyállapottól.

A szorongásoldó gyógynövények a a komló, a macskagyökér, a citromfű és a levendula, és a golgotavirág. A gyógynövényi készítmények jelentős része kombinációs, és az egyes összetevők egymást segítő hatásának (szinergizmus) is jelentősége van. A növényi nyugtatók a szorongást oldják, nem altató-nyugtató (szedato-hipnotikus) hatásúak. Hatásuk mérsékeltebb és lassabban alakul ki, mint a mesterséges szereké, ezért akut súlyos esetben nem alkalmazhatók. Nem figyeltek meg egyik növényi szernél sem toleranciát (egyre nagyobb adagra való igény) sem függőséget.

PMS

Puffadás

Puffadásra elsősorban javasolt növények a következők:

 • fűszerkömény
 • édeskömény
 • ánizs

A citromfű és a levendula a szorongásoldáson kívül görcsös-puffadós panaszokra is hat. Vény nélküli szélhajtó szerként szóba jön például az Espumisan.

Vízhajtás

A szakirodalom szerint ödémacsökkentésre nem javasolt a gyógynövények alkalmazása, mivel nem igazolt, hogy a nátriumot is kihajtaná a szervezetből, pedig a vizet a nátrium tartja vissza. Sóbevitel csökkentésével mérsékelhetjük a bokaduzzanatot.

Forrás: Háziorvos Blog
(http://jobbulast.com/gyogynovenyek/gyogynovenyek-nogyogyaszati-problemakra-i-a-premenstruacios-szindroma)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here