Miért utáljuk a saját hangunkat?

videot_nez

 

Nagyon szeretem a házi videókat. Abban a korban nőttem fel, amikor a szülők hatalmas, vállon hordozható kamerákkal rögzítették csemetéik első lépéseit és szavait, és nemrég anyukám átíratta az összes videokazettát DVD-re, és nekiláttam, hogy nagy élvezettel végignézzem a mozgó képeket.

Vagyis csak néztem volna, mert amint a házi videók a kamaszkoromhoz értek, zavartan tettem fel magamnak a kérdést: „Hú… tényleg ilyennek hangzik a hangom?” Hát, sajnos igen, ráadásul mindenki más ilyennek is hallja. Akkor viszont miért hangzik ilyen szokatlannak a videóra rögzített hangom saját magamnak?

 

videot_nez

 

A hang kétféleképpen juthat a fülünkbe: légvezetéssel vagy csontvezetéssel. A légvezetéses hang, például amikor saját beszédünk rögzített ismétlését hallgatjuk, a dobhártyán keresztül továbbítódik, és a három hallócsontocskán keresztül rezgést generálva végül a csigába jut. A folyadékkal töltött csiga idegi impulzusokká alakítja át ezeket a rezgéseket, amiket aztán az agyunk értelmez.

Amikor viszont beszélünk, csontvezetéssel halljuk a hangokat. Saját hangszálaink rezgései közvetlenül jutnak el a csigába. A koponyánk azáltal téveszt meg bennünket, hogy útközben csökkenti ezeknek a rezgéseknek a frekvenciáját, ezért halljuk gyakran olyan szokatlanul magasnak a saját hangunkat a hangfelvételeken.

Ez megmagyarázza, miért észleljük különbözően a hangunkat, arra azonban nem ad választ, miért utáljuk azt, amit a felvételeken hallunk. Egy kicsit ahhoz hasonlít ez, mint amikor a tükörbe nézve tetszik a látvány, a fényképeken viszont nem.

Úgy növünk fel, hogy egész életünkben a csontvezetéses hangunkat halljuk és tökéletesítjük, nem pedig a légvezetésest. Amikor felvételen meghalljuk légvezetéses hangunkat, ez nem felel meg az agyunk által kialakított elvárásoknak, ezért nem tetszik, amit hallunk. Johnny Depp, Meryl Streep és Denzel Washington állítólag sosem nézi meg a saját filmjeit. Lehet, hogy perfekcionisták, vagy talán túlelemzik a teljesítményüket.

Ami engem illet, én megnézném a filmjeimet, csak lenémítva, feliratozva.

Forrás: medipress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here